Skat suspenderer automatisk inddrivelse af gæld

Det udskældte inddrivelsessystem EFI sættes i bero efter afsløring af ulovlig opkrævning af skattegæld. Vi kan ikke leve med fejlene, siger skatteministeren.

De massive problemer bør ikke komme som nogen større overraskelse hos de ansvarlige hos Skat. Arkivfoto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere

Skat har netop besluttet at suspendere opkrævning af gæld via it-systemet EFI - Et Fælles Inddrivelsessystem.

Det sker efter Berlingskes afsløringer om, at systemet opkræver forældet gæld og tilsidesætter en stribe af borgernes retskrav.

Samtidig har Berlingske tidligere i dag forelagt nye afsløringer om EFI for Skatteministeriet.

Konsulentfirmaet Accenture og Kammeradvokaten er i gang med at kulegrave it-systemet.

Arbejdet er fortsat i gang, men Skatteministeriet har fået en delanalyse fra Kammeradvokaten, som viser, at der foregår ulovligt inddrivelse.

Kammeradvokaten anbefaler, at al automatisk inddrivelse af gæld via EFI sættes i bero. Den anbefaling følger Skat.

Myndigheden har netop orienteret skatteminister Karsten Lauritzen (V).

»Hverken Skat eller jeg som skatteminister kan leve med, at inddrivelsen foregår på et ulovligt grundlag, og derfor er det en nødvendig beslutning at suspendere den automatiserede inddrivelse via EFI,« siger Karsten Lauritzen i en pressemeddelelse.

»Jeg har netop sikret mig, at det analysearbejde, der nu har været i gang siden december sidste år, er færdigt inden udgangen af september. Vi skal inden for få uger have en holdbar fremtidig plan for inddrivelse af gæld til det offentlige,« siger ministeren.

Skat undersøger nu, om de relevante fejl i it-systemet kan rettes. Herefter vil der blive truffet en endelig beslutning om, hvad der skal ske med EFI, og om uretmæssige krav skal tilbagebetales.

»Suspenderingen kan ikke undgå at få konsekvenser for inddrivelsesaktiviteten, og omfanget er lige nu ved at blive afdækket. Når de endelige analyser er klar, skal der tages stilling til konsekvenserne, og hvordan vi kommer videre. Jeg må dog allerede nu sige, at jeg har svært ved at se, at EFI bliver det bærende element i inddrivelsen i de kommende år,« siger Karsten Lauritzen.

Skatteministeren har netop orienteret Folketingets skatteudvalg om situationen samt oversendt Kammeradvokatens endelige delrapport om legaliteten af udvalgte funktionaliteter i EFI.