Ekspert efter skatteskandale: Vi har brug for IT-havarikommission

Skats inddrivelsessystem har inddrevet skat forkert og ulovligt, og det skandaleramte system er blot et i rækken af problematiske IT-systemer i staten. Ekspert støtter forslag om en IT-havarikommission.

Foto: ERIK REFNER

Der er brug for en uafhængig form for havarikommission, der ser nærmere på statens problemfyldte og forliste IT-projekter, så man i fremtiden undgår en sag som den, der i øjeblikket udspiller sig i Skat med EFI (Et Fælles Inddrivningssystem). Det mener Søren Lauesen, professor ved IT-Universitetet i København.

Mandag kom det frem, at Skat systematisk opkræver penge fra danskere, selv om Skat godt ved, kravene er forældede. Berlingske har fået indblik i en endnu ikke offentliggjort rapport fra statens egen advokat, Kammeradvokaten, som viser, at EFI overtræder loven.

Mens partier fra begge fløje i Folketinget kræver oprydning i Skat, peger Dansk Folkeparti på, at der er brug for en IT-havarikommission, så staten bliver bedre til at købe dyre IT-systemer fremover. Forslaget har været fremme før, men Søren Lauesen er enig i, at det er det, der skal til for at løse problemet.

»Det er bestemt et relevant forslag. Man skal mere systematisk lære af erfaringer, og det kræver en slags havarikommission med uafhængige eksperter,« siger han.

Digitaliseringsstyrelsen under Finansministeriet har allerede udgivet flere rapporter om, hvad årsagen er til, at det flere gange er gået galt med statens IT-projekter. Men rapporterne er for overordnede til, at man kan bruge dem til noget, mener Søren Lauesen.

For at mindske antallet af IT-skandaler har man også lavet et IT-projektråd, men det ser på den tidlige håndtering af risici og mangler fokus på erfaringsgrundlaget, mener professoren.

»Man bør nedsætte nogle uafhængige personer med fagkendskab til området, men det er ikke noget, man lige gør. Det koster mange penge,« siger han.

De problemfyldte IT-systemer koster imidlertid også statskassen mange penge.

»EFI er et system, vi allerede har tabt 2,3 milliarder kroner på, og jeg tror, det ender med, at vi kommer til at skrotte det,« siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær (DF).

EFI bliver af nogle kaldt »7-9-13«, fordi systemet først skulle være implementeret i 2007, dernæst 2009, mens det endelig kom i brug i 2013, hvor det fra begyndelsen var behæftet med fejl. Skat har blandt andet måttet opgive at inddrive store summer af gæld på grund af forsinkelserne, og i februar 2015 igangsatte Skat og Skatteministeriet så en analyse af IT-systemet.

Det er konklusionerne af denne foreløbige analyse, Berlingske har fået indsigt i. Her fremgår det, at der er identificeret op til 15 generelle fejl i inddrivelsen hos Skat.

Folketingets partier er enige om, at problemerne i Skat skal løses. De Radikale ønsker en »hovedrengøring i hele Skat«, Liberal Alliance peger på, at ministeren må ansætte nogle dygtigere folk, mens Enhedslisten mener, at »skiftende regeringer har sparet Skat i stykker«. Hvad der skal ske med EFI, vil partierne først udtale sig om, når den endelige analyse fra Kammeradvokaten foreligger.

Samme melding lyder fra skatteminister Karsten Lauritzen (V):

»Jeg klar til at drage de nødvendige konsekvenser, når jeg kender analysernes konklusioner,« lyder det i en skriftlig kommentar.

At Skat opkræver gæld ulovligt er blot en i rækken af dårlige sager hos myndigheden. Senest er det kommet frem, at Skat kan være gået glip af flere milliarder kroner, fordi svindlere uberettiget har fået refusion for udbytteskat.