Har Skat inddrevet penge fra dig ulovligt?

Skat har ifølge Kammeradvokaten inddrevet skat ulovligt fra potentielt hundredtusinder af danskere. Ud fra reglerne i Forældelsesloven kan du sjusse dig frem til, om du er én af dem.

Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skat opkræver i strid med loven skattegæld, som er forældet, og som Skat dermed ikke længere har ret til.

Det fremgår af et foreløbigt udkast til en omfattende analyse af Skats inddrivelsesindsats, som Kammeradvokaten laver for Skatteministeriet.

Årsagen til fejlen skal findes i Skats it-system til inddrivelse, Et Fælles Inddrivelsessystem (EFI). Ifølge Kammeradvokaten er den funktionalitet i EFI, der registrerer, om en skattegæld er forældet, ikke aktiveret.

Derfor skal alle forældelsessager behandles manuelt, og det er et enormt arbejde, som Skat ifølge analysen er voldsomt bagud med. Præcis hvor mange danskere der er ramt af ulovligheden, er uklart, men i alt er der registreret cirka 322.000 skyldnere med forældet gæld i EFI, fremgår det af analysen.

Man kan imidlertid selv forsøge at pejle sig frem til, om man er ramt af fejlen.

»Som udgangspunkt er der en frist på tre år, hvorefter en skattegæld forældes. Medmindre man på skrift har erkendt gældens eksistens og størrelse, i så fald er forældelsesfristen ti år,« forklarer skatteadvokat Eduardo Vistisen.

Ifølge Forældelsesloven fra 2008 er en gæld som udgangspunkt forældet, hvis den er ældre end tre år gammel. Og her tælles vel at mærke fra det tidspunkt, der typisk betegnes som »sidste rettidige indbetalingsdato« af en regning. Dette gælder også, hvis man skylder penge til det offentlige.

Der er dog flere forhold, der kan afbryde forældelsen, altså udskyde forældelsesdatoen:

Hvis man eksempelvis inden den treårige forældelsesdato er trådt i kraft, enten skriftligt har erkendt sin gæld og gældens størrelse eller får en domstols - fx Fogedrettens - ord for, at man skylder pengene, gælder en forældelsesfrist på ti år. Denne kan blive udskudt yderligere ved nye domme - dog maksimalt i 30 år.

Hvis Skat aktivt forsøger at inddrive pengene ved at foretage udlæg i skyldnernes værdier, bliver forældelsesfristen ligeledes afbrudt, hvorefter en ny treårig forældelsesfrist gælder , fortæller Eduardo Vistisen.

Skats inddrivelsesafdeling vil altid forsøge at få pengene ind forinden - enten ved at tvinge folk til betalingsordninger, lave modregning i eventuel overskydende skat - eller i yderste konsekvens foretage lønindeholdelse, altså snuppe en fast bid af lønnen hver måned. Skat har også vide beføjelser til at foretage udlæg i skyldnernes formue og værdier for at få pengene hjem.

Men Kammeradvokaten fastslår altså, at Skat går for langt og forsøger at inddrive gæld, der er forældet.

Forældelsesloven indeholder særlige frister for gæld til eksempelvis pengeinstitutter - her er fristen som udgangspunkt 20 år.