Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efterlod et afgørende ubesvaret spørgsmål, da han torsdag kommenterede oplysningerne om, at han på forhånd var advaret imod at lade udenrigsminister Lene Espersen (K) blive væk fra Arctic Five-mødet i Canada før påske.
Han ville nemlig ikke svare på, hvornår han første gang selv fik besked om Espersens afbud, som hun i sidste uge offentligt beklagede.
- Det er ikke relevant for diskussionen, siger Lars Løkke Rasmussen.
Det mener oppositionen derimod er særdeles relevant. De hæfter sig ved nye oplysninger om, at kulturminister Per Stig Møller (K) allerede inden Arktis-mødet advarede Løkke om, at det ville være en »kæmpefejl«, hvis Espersen blev væk.
Din mening: Er det relevant om Løkke kendte Espersens afbud?
Løkke Rasmussen har gentagne gange svaret, at han ikke var informeret om afbuddet. Men Løkke nøjedes torsdag med at slå fast, at afbuddet ikke var sanktioneret af ham.
- Ministrene tilrettelægger selv deres arbejde. Det er udenrigsministeren, der har truffet den her beslutning, siger Løkke Rasmussen.
Statsministeren lægger vægt på, at han ikke har fejlinformeret Folketinget.
- Det, der er op og ned i sagen, er, at udenrigsministeren traf beslutningen om at melde afbud til det pågældende møde. Jeg har i overensstemmelse med sandheden sagt til Folketinget, at jeg ikke var en del af den beslutning, siger Lars Løkke Rasmussen.
Men Morten Bødskov, der sidder i Socialdemokratiets ledelse, mener ikke, at statsministeren talte sandt, da han på et pressemøde 13. april sagde, at han hverken havde været inddraget i eller informeret om Espersens afbud.
- Det har jeg ikke været, sagde Løkke ved den lejlighed.
Derfor har Bødskov bedt statsministeren om at redegøre skriftligt for, »af hvem og hvornår han blev vidende om udenrigsministerens afbud til mødet«.
- Det handler ikke kun om, hvad han har sagt i Folketinget. Det handler også om, hvilket indtryk han har forsøgt at give offentligheden, siger Morten Bødskov.
Høj prioritet
Gruppeformand Ole Sohn (SF) er på samme linje og peger på, at Arktis har haft høj prioritet i regeringens hidtidige udenrigspolitik.
- Under Per Stig Møller som udenrigsminister har man arbejdet med det arktiske engagement i mange år for at sikre, at Danmark har en central placering, fordi vi har store interesser i Arktis. Hvis man så med en ny udenrigsminister og ny statsminister nedprioriterer det, så har Løkke jo et medansvar for det, når han kendte til beslutningen. Han kunne jo have fastholdt, at Danmark skulle repræsenteres med udenrigsministeren og dermed være fortsat engageret, siger Ole Sohn.
Lene Espersen, der i sidste uge lagde sig fladt ned med en offentlig undskyldning for sit afbud, afviser at kommentere sagen.
- Selvfølgelig skal der være en mulighed for, at ministre taler med hinanden, og at man taler sammen med andre, uden at det bliver citeret andre steder. Så min klare holdning er, at jeg ikke kunne drømme om at gøre det, siger Lene Espersen.
Sagen blev ifølge Berlingske Tidendes oplysninger hverken diskuteret på Venstres eller det konservative gruppemøde, og gruppeformand Henriette Kjær (K) afviste kategorisk at forholde sig til påstanden.
- Det siger jeg overhovedet ikke noget til. Den artikel bygger på anonyme kilder, og jeg kan ikke forstå, at et hæderkronet dagblad som Berlingske Tidende vil benytte sig af den slags, siger Henriette Kjær.
Koordinationsudvalget blev i forbindelse med regeringsrokaden reduceret fra otte til seks medlemmer, bl.a. for at gøre det mere operativt og sikre en højere grad af fortrolighed.