Løkke var advaret i Arktis-sag

En kæmpefejl! Så direkte var advarslen til Lars Løkke fra Per Stig Møller, før Lene Espersen valgte en ferie på Mallorca fremfor et møde i Canada. S, SF, R og Ehl. kræver en redegørelse.

Ifølge en central kilde var Lars Løkke orienteret om Lene Espersens afbud til Arctic 5. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blev direkte advaret om, at det ville være »en kæmpefejl«, hvis udenrigsminister Lene Espersen udeblev fra mødet i Arctic 5 i Canada før påske.

Advarslen kom fra tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) på et møde i regeringens magtfulde koordinationsudvalg før Arktis-mødet, erfarer Berlingske Tidende fra en af de seks topministre, der sidder med i koordinationsudvalget. Per Stig Møller gav udtryk for, at afbuddet ville ødelægge, hvad han havde brugt år på at opbygge. Mens Lars Løkke var til stede på mødet, var Lene Espersen fraværende.

Lars Løkke Rasmussen har gentagne gange givet indtryk af, at han ikke på forhånd kendte til afbuddet. På sit pressemøde den 13. april sagde han, at diskussionen om, hvorvidt han »havde være informeret eller inddraget i beslutningen om, at udenrigsministeren ville melde afbud til det pågældende møde«, var udtømt.

»Og det har jeg ikke været. Og det er sådan set, hvad der kan siges omkring den sag,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

LÆS OGSÅ: Lene Espersen undskylder sin Mallorca-tur

Hverken Per Stig Møller eller de øvrige topministre, der deltog i mødet, har villet udtale sig til Berlingske Tidende, bortset fra Lars Løkke Rasmussen, der ikke vil kommentere interne møder.

»Jeg kunne aldrig drømme om at kommentere noget, der foregår i koordinationsudvalgsmøder, eller samtaler jeg har med kolleger,« siger Lars Løkke Rasmussen, der henholder sig til de svar, han tidligere har givet i sagen.

Men statsministeren har ifølge professor i statskundskab Jørgen Grønnegaard Christensen et problem.

»Lars Løkke har lidt af et forklaringsproblem. Umiddelbart er der noget, der ikke hænger sammen,« siger han.

Oppositionen er i oprør over de nye oplysninger og mener meget tyder på, at Løkke har talt usandt. De kræver nu en tilbundsgående skriftlig redegørelse fra Løkke.

»Det er usædvanligt alvorligt, hvis statsministeren ikke har fortalt sandheden om den her sag,« siger Morten Bødskov (S).