Løkke nægter at fortælle, hvornår han kendte til afbud

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil ikke oplyse, hvornår han fik kendskab til, at Lene Espersen (K) meldte fra til et arktisk topmøde. Han fastholder at have talt sandt i Folketinget.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et åbent spørgsmål, hvor længe statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vidste, at udenrigsminister Lene Espersen (K) havde besluttet sig for at blive væk fra et arktisk topmøde for at tage på solferie med familien.

Statsministeren vil nemlig ikke svare på, hvornår han blev orienteret om Espersens afbud.

- Det er ikke relevant for diskussionen. Det er sådan, at ministrene selv tilrettelægger deres arbejde, det er udenrigsministeren, der har truffet den her beslutning. Den er ikke sanktioneret hos mig, og det skal den heller ikke. Hun har efterfølgende beklaget, og det er jeg tilfreds med, siger Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge statsministeren er sagens kerne, om han har misinformeret Folketinget, og det afviser han kategorisk.

- Det, der er op og ned i denne sag, er, at udenrigsministeren traf beslutningen om at melde afbud til det pågældende møde. Jeg har i overensstemmelse med sandheden sagt til Folketinget, at jeg ikke var en del af den beslutning, siger han.

Men så enkelt er sagen ikke, mener Socialdemokraternes Morten Bødskov, der mener, at Løkke lægger røgslør ud.

- Det handler jo ikke kun om, hvad han har sagt i Folketinget. Det handler også om, hvilket indtryk han har forsøgt at give offentligheden. På sit pressemøde den 13. april sagde han, at han ikke havde været informeret om beslutningen, og det ved vi jo nu, at han har, hvis Berlingske Tidendes kilde taler sandt, siger Morten Bødskov med henvisning til det læk fra regeringens koordinationsudvalg, som Berlingske Tidende i dag afslører.

Morten Bødskov opfordrer nu Lars Løkke Rasmussen til at fremlægge referaterne fra koordinationsudvalgsmødet. Han anklager samtidig Løkke for bevidst at svare udenom.

- Det kan godt være, at hans svar i folketingssalen er i overensstemmelse med sandheden. Men de er ikke i overensstemmelse med spørgsmålet. Vi spørger: Var statsministeren orienteret om udenrigsministerens afbud? Og så svarer han, at han ikke forudgodkender ministres kalendre. Men ministre skal jo svare fyldestgørende i Folketinget, og det har han ikke gjort, for han svarer åbenlyst ikke på det jeg spørger om, siger Morten Bødskov.