K: Hent læger ind fra udlandet

En ny prognose viser, at vi kommer til at mangle flere læger i fremtiden, og det får de Konservative til at foreslå at hente dem ind fra udlandet.

Foto: Kristian Brasen

Hvis vi skal løse problemet med den massive mangel på læger, vi kommer til at opleve over de kommende år, bliver vi nødt til at kigge mod udlandet.

Det foreslår de Konservatives sundhedsordfører, Mai Mercado (K), efter at en ny prognose fra foreningen Yngre Læger viser, at det danske sundhedsvæsen kommer til at mangle 4.000 læger om 20 år. I værste fald kan tallet komme op på 16.000.

»Hvis ikke vi kan skaffe dem, vi har brug for, må vi hente nogle læger fra udlandet,« siger Mai Mercado og fortsætter:

»Så må de komme her på en arbejdstilladelse, hvis der er nogen, der er bange for, at de bliver hængende og tager danskernes job.«

Den konservative sundhedsordfører er derimod ikke fortaler for at optage flere på lægestudiet, som Yngre Læger og flere andre politikere foreslår som en løsningsmodel.

»Det er ret vigtigt, at vi ikke går på kompromis med kvaliteten, for det skal heller ikke være sådan, at vi nedsætter kvotienterne, så flere kan blive optaget på lægeuddannelsen, fordi det kræver mindre at kunne komme ind,« fastslår Mai Mercado, der mener, at det vejer tungest, at de studerende på medicinstudiet er kvalificerede - ikke at de er danske.

Mai Mercado foreslår, at lægerne især rekrutteres fra de nordiske lande, hvor sundhedsvæsenet minder mest om vores.

»Det vil være logisk at rekruttere læger fra andre nordiske lande, fordi de taler det samme sprog, og det er vigtigt, når man har med danske patienter at gøre. I øvrigt er det lettere at bruge en lægeuddannelse fra de øvrige nordiske lande,« siger hun.

Prognosen er den første, der viser efterspørgslen på læger i Danmark. Den er lavet ud fra, hvor mange ældre der vil være i de kommende år, hvor mange sundhedsydelser vi bruger i dag og i fremtiden, og sidst men ikke mindst den økonomiske udvikling i Danmark frem til 2035.