DF vil sprede læger til udkantsområder

En ny prognose viser, at manglen på læger ventes at blive forværret i de kommende år. Dansk Folkeparti vil sikre, at lægerne bliver spredt ud over hele landet.

Foto: CHRISTIAN BEUTLER

Dansk Folkeparti efterlyser en plan for, hvordan vi kan komme den voldsomme lægemangel til livs, som vi ifølge en ny prognose for foreningen Yngre Læger kommer til at stå over for om 20 år.

Og sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) har et bud på, hvor der skal startes: I udkantsområderne.

»Allerede i dag ser vi, at der mangler læger i for eksempel Region Sjælland, hvor det er svært at tiltrække læger, og hos de praktiserende læger er der en ventetid på fem uger,« siger Liselott Blixt, der derfor mener, at det skal gøres mere attraktivt at være læge i Udkantsdanmark, så flere måske vælger at gå lægevejen.

Prognosen fra Yngre Læger viser, at vi om 20 år i bedste fald vil mangle 4.000 læger, mens der i værste fald vil mangle hele 16.000 læger. Men det er ikke nok at tiltrække flere til lægeuddannelsen - man skal også blive bedre til at sprede lægerne rundt omkring i landet, så de ikke samler sig i storbyerne, mener DF-ordføreren.

»Det kan være, at det hjælper at sikre ægtefællen job, børnepasning, med mere. Det er svært at sige, hvad der skal til, for det er meget individuelt for det enkelte sted, og de enkelte læger, hvad der er brug for. I dag ved vi, at København og Aarhus har for mange læger, og der skal man måske sætte en stopklods for optagelse, så lægerne søger andre steder hen,« fortæller Liselott Blixt.

Sundhedsordføreren frygter, at den stigende lægemangel uden for de attraktive storbyer vil komme til at gå ud over de svageste i samfundet.

»Det er de ældre borgere, kronikerne og dem med lav social status, der vil halse langt bagefter, fordi de ikke kan få hjælp. Det vil ramme skævt, hvis vi ikke gør noget ved det nu,« siger hun.