Enhedslisten vil optage flere på medicinstudiet

En ny prognose viser, at Danmark kommer til at mangle læger i fremtiden, og derfor skal flere studerende optages på medicinstudiet, mener Enhedslisten.

En ny prognose fra foreningen Yngre Læger viser, at Danmark kommer til at mangle mindst 4.000 læger allerede om 20 år. Og hvis det problem skal løses, skal flere optages på medicinstudiet, og sygeplejerskers og sosu-assistenters kompetencer skal udnyttes bedre, mener Enhedslisten.

»Hidtil har man primært kigget på, hvor mange læger vi havde, og ikke i særlig høj grad hvad behovet er. Nu kan vi se, at behovet er en del større end det, som man hidtil har planlagt med. Og der mener jeg, at det bør give anledning til handling,« siger sundhedsordfører Stine Brix (Ø).

Og den handling skal altså blandt andet være at optage flere på medicinstudiet.

»Man bør lave flere pladser på medicinstudiet og uddanne flere læger for fremtiden. Men jeg mener også, at vi bør kigge på fordelingen af opgaver mellem læger og sygeplejersker og sosu-assistenter og de andre grupper, der er i vores sundhedsvæsen. Og på den måde blive endnu bedre til at udnytte de ressourcer og de mennesker, vi har i sundhedsvæsnet,« siger Stine Brix.

Prognosen er den første herhjemme, hvor efterspørgslen på læger vurderes. Prognosen bygger blandt andet på, hvor mange ældre der vil være i de kommende år, hvor mange sundhedsydelser vi bruger i dag og fremadrettet, og på den økonomiske udvikling i Danmark frem mod 2035.

Yngre Læger anslår, at der om 20 år vil mangle 4.000 læger i det danske sundhedsvæsen, og i værste fald kan der komme til at mangle hele 16.000 læger.

Også formanden for Yngre Læger, Camilla Rathcke, peger på, at løsningen på den massive lægemangel kan være at øge optaget på medicinstudiet.