S: Lægemangel truer både sundhed og eksport

Hvis en ny prognose, der spår om stor lægemangel om 20 år, holder stik, kan det ikke bare true vores sundhed, men også vores eksportvirksomheder, frygter Socialdemokraterne.

Danmark kan komme til at mangel op imod 16.000 læger om 20 år, hvis ikke der bliver gjort noget for at uddanne flere, viser en prognose fra foreningen Yngre Læger.

Og det kan ramme det danske samfund på både sundhed og beskæftigelse, lyder bekymringen fra Flemming Møller Mortensen (S), der er sundhedsordfører for Socialdemokraterne.

»Jeg mener, at det er et af de allerstørste problemer og en af de største udfordringer, vi har i sundhedsvæsnet. Det er jo ikke kun sundhedsvæsnet, men også medicinalindustrien og den medicotekniske industri, der efterspørger læger. Og der er vel at mærke meget store brancher i Danmark, som er meget betydelige for vores beskæftigelse og eksport,« siger han.

Prognosen er den første herhjemme, hvor efterspørgslen på læger vurderes. Prognosen bygger blandt andet på, hvor mange ældre der vil være i de kommende år, hvor mange sundhedsydelser vi bruger i dag og fremadrettet, og på den økonomiske udvikling i Danmark frem mod 2035.

»En af de største udfordringer, vi har i fremtiden, er, om vi har kapacitet nok - og vel at mærke kapacitetspersoner med meget høj faglighed. Derfor er det vigtigt for både vores sundhed, velfærd og økonomi, at vi får vurderet, hvor stort behovet er for læger og får dem uddannet,« siger Flemming Møller Mortensen.

Også formanden for Yngre Læger, Camilla Rathcke, peger på, at løsningen på den massive lægemangel kan være at øge optaget på medicinstudiet.