»Ingen ønsker at plastre Danmark til med hoteller i vandkanten«

Den danske turisme skal kickstartes med ny vækstplan. Men en forsøgsordning, der giver kommuner mulighed for at bygge tæt ved kysten, vækker kritik af aftalen både på og uden for Christiansborg. Regeringen maner til besindighed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En omfattende vækstplan, der skal sætte skub i den danske turisme, vækker bekymring på venstrefløjen og hos Danmarks Naturfredningsforening.

Som led i den brede politiske aftale, der blev præsenteret fredag efter måneders forhandlinger, er der nemlig også lagt op til en forsøgsordning, som gør det muligt for udvalgte kommuner at bygge tættere på stranden, end loven i dag tillader det.

Og det afføder hård kritik fra Enhedslisten og SF, der ellers er del af den overordnede aftale, som kun Liberal Alliance ikke er med i.

»Dette vil kunne få ødelæggende konsekvenser for den danske natur mange steder i landet og står i modsætning til, at regeringen indtil nu sammen med SF og Enhedslisten har forsvaret naturbeskyttelseslovgivningen mod angreb fra højrefløjen,« siger Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen (Ø).

Hos SF er tonen ikke mildere:

»Vi risikerer - under dække af ordet forsøg - at starte en nedbrydning af flere generationers kamp for at sikre Danmarks kyster og sikre alle mennesker lige adgang til ægte kystnaturoplevelser,« siger klimaordfører Steen Gade (SF).

Den samlede aftale om en vækstplan for dansk turisme blev præsenteret af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), by- og boligminister Carsten Hansen (S) og miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

Den indeholder 14 initiativer til en pris på godt 45 millioner kroner, der skal styrke vækst og beskæftigelse i det danske turismeerhverv.

Aftalen om en forsøgsordning, der gør det muligt at bygge inden for strandbeskyttelseslinjen og kystnærhedszonen, har knap så bred politisk opbakning og er indgået mellem regeringen, Venstre, DF og Det Konservative Folkeparti.

Her får kommuner mulighed for at søge om, at man på udvalgte steder kan etablere »perspektivrige og bæredygtige fysiske turismeprojekter til fremme for dansk kyst- og naturturisme«, som det hedder i aftalen.

Efter planen skal der udvælges op til ti forsøg, hvor der kan blive dispenseret for loven.

Hos Danmarks Naturfredningsforening er direktør for Natur og plan, Michael L. Jess, også bekymret.

»Vi håber, at kommunerne vælger de ti projekter, som udvikler naturen i stedet for at afvikle den. Kommunerne skal virkelig være kreative og vise deres grønne hjerte, når de formulerer de her projekter. Det er fint nok, hvis det er et projekt, der handler om bænke - og mindre fint hvis det er projekt, der handler om bowlingbaner.«

»Vi skal passe, at vores natur ikke bare bliver eroderet væk,« siger Michael L. Jess.

Hos regeringen maner man til besindighed.

»Der er ikke tale om en generel lempelse af strandbeskyttelseslinjer og kystnærhedszoner. Det er rigtig vigtigt for regeringen, at vi fastholder, at de danske kyster har den her særlige kvalitet med at være åbne og tilgængelige for alle,« siger miljøminister Kirsten Brosbøl og understreger, at alle tiltag skal ske »i harmoni med naturen og i respekt for naturen«.

By- og boligminister Carsten Hansen nævner bedre toilet- og badeforhold til surfere langs Vestkysten som et eksempel på et tiltag, der kunne komme i overvejelse.

»Der er ingen, der ønsker at plastre hele Danmark til med hoteller ude i vandkanten,« siger han.