Blå partier: Danske priser hæmmer turismen

Det står skidt til for turismen i Danmark, viser ny kortlægning. Derfor skal det gøres billigere at holde ferie i Danmark, mener både Liberal Alliance og de Konservative, der vil sænke afgifter for blandt andet hotellerne.

ARKIVFOTO: Det står skidt til for turismen i Danmark, viser ny kortlægning. Derfor skal det gøres billigere at holde ferie i Danmark, mener både Liberal Alliance og de Konservative, der vil sænke afgifter for blandt andet hotellerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Når Danmark ligger helt i bund blandt de europæiske lande på turismefronten, skyldes det primært, at det simpelthen er for dyrt at være turist i Danmark.

Sådan lyder det fra de Konservative og Liberal Alliance, der vil støtte industrien ved blandt andet at sænke hotellernes energiafgifter, så Danmark kan klare sig bedre i turismekapløbet.

»Vi taler meget om, hvordan vi vil støtte forskellige erhverv, som eksporterer og lægger deres konkurrence i udlandet. Men her taler vi jo om job i turismeindustrien, der er og bliver i Danmark, og derfor bør vi se på at støtte turismeindustrien. Hoteller og forlystelsesparker betaler en masse energiafgifter, og det gør det dyrt for dem. Og det gør det dyrt for turisterne,« siger erhvervsordfører Brian Mikkelsen (K).

Ifølge en kortlægning, som Momentum har lavet, har de udenlandske turister droppet ferien i Danmark i så stor stil, at Danmark nu er et af de europæiske lande, der i de seneste ti år har klaret sig allerdårligst i konkurrencen om at få udenlandske turister til at overnatte. Faktisk klarer Danmark sig så dårligt i turismekonkurrencen, at kun fire ud af de 48 europæiske lande, Momentum har kortlagt, ligger under os.

I årene 2004-2014 har Danmark oplevet en fremgang i antallet af udlændinges overnatninger på fire procent - kun Cypern, Luxembourg, Slovakiet og Kirgisistan har klaret sig dårligere i de ti år.

Liberal Alliances landdistriktsordfører, Leif Mikkelsen (LA), mener ikke, at det er nok at se på lempelser af planloven, sådan som Venstre for eksempel foreslår.

»Vi skal i stedet for sikre bedre rammer for branchen nu og her ved at sænke skatter og afgifter, så branchens omkostninger bliver lavere. For ligesom danskerne ser de udenlandske turister naturligvis på, hvor meget de kan få for pengene under ferien, og her kommer man desværre ikke ret langt i Danmark i forhold til andre lande,« siger han.

Selv om udviklingen har set skidt ud, hvis man kigger tilbage på de seneste ti år, har Danmark dog klaret sig nogenlunde i de seneste fire år. Siden 2010 er antallet af overnattende, udenlandske turister nemlig steget, og særligt 2014 var et godt år med i alt 23,3 millioner overnatninger.