Dansk turisme halter bagefter - især tyskerne bliver væk

Kun fire ud af 48 europæiske lande klarer sig dårligere på turismefronten end Danmark, viser ny kortlægning. Især de tyske børnefamilier dropper den lange ferie i Danmark.

Foto: Morten Germund. ARKIVFOTO: Kun fire ud af 48 europæiske lande klarer sig dårligere på turismefronten end Danmark, viser ny kortlægning. Især de tyske børnefamilier dropper den lange ferie i Danmark.
Læs mere
Fold sammen

En Krølle Bølle-is og en røget sild på Bornholm, en strandtur ved Vesterhavet eller en kanalrundfart og en fadøl i Nyhavn er ikke noget, der trækker i turisterne.

De udenlandske turister har droppet ferien i Danmark i så stor stil, at Danmark nu er et af de europæiske lande, der i de seneste ti år har klaret sig allerdårligst i konkurrencen om at få udenlandske turister til at overnatte. Det viser en ny kortlægning af turismen i 48 lande i Europa, som Momentum har lavet.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Faktisk klarer Danmark sig så dårligt i turismekonkurrencen, at kun fire ud af de 48 europæiske lande ligger under os.

I årene 2004-2014 har Danmark oplevet en fremgang i antallet af udlændinges overnatninger på fire procent - kun Cypern, Luxembourg, Slovakiet og Kirgisistan har klaret sig dårligere i de ti år.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Imens er turisterne strømmet til Tyrkiet og Tyskland, der har oplevet store stigninger på henholdsvis 51 og 40 procent, og vi må også se os slået af vores nordiske naboer. Finland har oplevet en stigning i antallet af turistovernatninger på 23 procent, mens svenskerne har trukket 21 procent flere turister til. I Norge er antallet af overnattende turister steget med ni procent.

Ifølge viceadministrerende direktør i VisitDenmark, Lars Erik Jønsson, er forudsætningen for at klare sig godt i turismekapløbet, at de udenlandske turister ved, hvad Danmark har at tilbyde.

»Freden og roen i sig selv, som var tilstrækkelig i 1990erne, blev udfordret i starten af 00erne. Der skulle være nogle flere synligt tilgængelige aktiviteter, som var interessante for børnefamilierne,« siger Lars Erik Jønsson til Momentum.

Det er især de tyske børnefamilier, der rammer Danmark på turismen. De holder ikke færre ferier i det danske land, men deres ferier bliver til gengæld kortere.

Og det er særligt slemt for Danmark, at vi mister de tyske familier med børn, pointerer Lars Erik Jønsson, for »vores afhængighed af tyske gæster har været meget stor«.

Hos Dansk Erhverv ser chef for turisme og erhverv, Susanne Nordenbæk, udviklingen som en del af en større tendens på turismeområdet, der presser Danmark.

»Det er blevet billigere at rejse til fjernere egne, og det er et nyt konkurrenceparameter for Danmark. Man skal også være opmærksom på, at folks rejsemønstre har ændret sig. Hvor man tidligere tog til en destination i tre uger, rejser folk i dag oftere, men i kortere tid. Det kan betyde, at vi ikke har tabt i antallet af tyske hoveder, men i antallet af overnatninger,« siger hun til Momentum.

Selv om udviklingen har set skidt ud, hvis man kigger tilbage på de seneste ti år, har Danmark dog klaret sig nogenlunde i de seneste fire år. Siden 2010 er antallet af overnattende, udenlandske turister nemlig steget, og særligt 2014 var et godt år med i alt 23,3 millioner overnatninger.

En Krølle Bølle-is og en røget sild på Bornholm, en strandtur ved Vesterhavet eller en kanalrundfart og en fadøl i Nyhavn er ikke noget, der trækker i turisterne.

Posted by Berlingske on 14. april 2015