Forældre om politisk opsang: »Det hænger slet ikke sammen«

Børnefamilier i Danmark har allerede rygende travlt, understreger Forældrenes Landsforening, efter regeringen har opfordret familierne til at arbejde endnu mere.

Børnefamilier har i forvejen rygende travlt, siger FOLA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vækker stor forundring i Forældrenes Landsforening (FOLA), at flere ministre i Berlingske kommer med en opsang til danske børnefamilier om, at de skal arbejde mere.

Faktisk hører regeringens opfordring til landets børnefamilier ingen steder hjemme, mener foreningens formand, Dorthe Boe Danbjørg.

»Jeg kan slet ikke forstå, at de lige pludselig er ude og sige, at børnefamilier skal arbejde mere. Der er tal, der viser, at danske børnefamilier arbejder mere end resten af befolkningen,« siger FOLA-formanden til Berlingske Nyhedsbureau og uddyber sin frustration:

»Vi har i de seneste to år haft stor fokus på, at børnefamilier føler sig rigtigt presset, at de gerne vil have muligheder, som gør det nemmere i hverdagen. For eksempel retten til deltid, og lige pludselig hører vi så, at vi skal til at arbejde mere. Det hænger slet ikke sammen.«

Det er beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) og børne-, undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V), der i avisen fastslår, at der ikke er nogen vej uden om, at forældre i danske børnefamilier skal arbejde mere.

Fra ministrene lyder det blandt andet, at regeringen bedst kan hjælpe børneforældre ved at give dem mulighed for at købe sig til en række serviceydelser, der kan skabe bedre balance mellem familie- og arbejdsliv. Dorthe Boe Danbjørg finder det dog urealistisk, at rengøringshjælp, børnepasning og lignende kan blive til virkelighed i landets børnefamilier:

»Der er fokus på, at vi skal kunne købe os til ting, så hverdagen bliver lettere. Men det er ikke alle børnefamilier - for eksempel dem med en almindelig eller lav indkomst - der har råd til det. Det er simpelthen for dyrt, og der er ikke plads til det i den daglige økonomi. Hvis tiltaget skulle virke, så skulle det være meget mere fordelagtigt, så alle børnefamilier havde råd til at hyre for eksempel rengøringshjælp.«

FOLA-formanden opfordrer derfor regeringen til at skæve til Danmarks naboland Sverige og ændre på den danske familiepolitiske kurs. Hun mener nemlig ikke, at politikernes ønske, om at familierne skal arbejde mere, gavner samfundet.

»Hvis vi ser på Sverige, så har de faktisk nogle politikere, som tager hensyn til børnefamilierne. Ikke fordi børnefamilierne skal have det bedre, men fordi det er til gavn for samfundet. I Danmark har vi et faldende fødselstal, men det har de ikke i Sverige. Der har politikerne formået at sikre et stigende fødselstal, fordi de netop har sagt, at det kan være en god ide, at man skal arbejde mindre, når man har små børn. Derfor har de lovsikret en ret, der gør, at forældre kan gå på deltid, når de har små børn.«