»For mig er udlændinge altid velkomne i det her land«

Der er brug for 150.000 udlændinge på det danske arbejdsmarked, og de er meget velkomne, mener Socialdemokraterne - så længe de ikke snupper jobbene fra danskerne.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udlændinge er hjerteligt velkomne på det danske arbejdsmarked, fastslår Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen (S).

Men der skal ikke komme for mange af de ufaglærte udlændinge, for så ender de med at tage jobbene fra de tusindvis af ledige danskere, der passer til netop den slags arbejde.

Baggrunden for Leif Lahn Jensens udmelding er nye beregninger, som den liberale tænketank Cepos har lavet for Berlingske, der viser, at Danmark har brug for 150.000 par udenlandske hænder på arbejdsmarkedet frem mod 2030, hvis vi skal have en velstand på niveau med den svenske.

»For mig er udlændinge altid velkomne i det her land. Sådan er det,« lyder det fra den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører.

»Når det så er sagt, så har vi lavet en reform omkring udenlandsk rekruttering, der siger netop to ting: Vi vil gerne have dem ind, vi har brug for - altså dem med høj uddannelse. Men så siger vi også, at dem, vi har mange af i forvejen herhjemme - de faglærte og ufaglærte - dem har vi ikke så meget brug for,« uddyber Leif Lahn Jensen.

Cepos’ beregninger viser, at vi i alt har brug for 250.000 ekstra personer på det danske arbejdsmarked frem mod 2030. Og det er altså kun 100.000 af dem, der kan findes inden for landets grænser - ifølge tænketanken skal det ske som følge af velfærdsreformer.

150.000 udlændinge skal altså sendes i dansk arbejdstøj, fordi det ifølge flere økonomer, Berlingske har talt med, er mere realistisk at skaffe et par hundredtusinde fra udlandet end at få samme antal ud af de 800.000 danskere på overførselsindkomster i arbejde.

»Det er netop derfor, vi siger, at det skal være lettere for de meget kloge akademikere fra udlandet at komme hertil. Og det skal være lettere at rekruttere dem hertil. Men alle de her ufaglærte, som vi har masser af selv, og som egentlig kommer ind for at tage de arbejdspladser, som vores egne kunne tage, dem skal vi holde lidt igen med,« siger Leif Lahn Jensen.