Partier: Kun adgang for »de rigtige«

S, V og DF er klar til øget indvandring, men der skal sorteres i arbejdstagerne fra udlandet.

Danmark ser ud til at få brug for mange udenlandske hænder for at kunne opretholde velfærdssamfundet på dets nuværende niveau. Foto: Alexey Klementiev Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Social dumping, velfærdstursime og EUs åbne grænser for vandrende arbejdstagere var hovedtemaet ved forårets valg til Europa-Parlamentet.

I dag er debatten stort set forstummet, og både Socialdemokraterne og Venstre er parate til en omfattende indvandring af udenlandsk arbejdskraft for at styrke væksten, hvis det er nødvendigt. Hos Dansk Folkeparti er man langt mere forbeholdne.

»Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at få de medarbejdere ind i landet, som vi har brug for. Men mange af dem, der er ufaglærte, har vi ikke brug for. Der er ikke nogen grund til at tage flere ind, når der går mange rundt og er arbejdsløse,« siger beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S), som understreger, at Socialdemokraterne går ind for åbne grænser og arbejdskraftens fri bevægelighed.

Lige før sommerferien indgik alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten en aftale om øget international rekruttering af højtuddannede uden for EU.

Mange job blandt hoteller og restauranter

Venstres beskæftigelsesordfører mener, at vi i fremtiden skal kombinere velfærdsreformer og øget indvandring af arbejdskraft for at skaffe flere hænder.

»Vi kommer ikke uden om, at vi også har brug for udenlandsk arbejdskraft, når virksomhederne allerede nu har rekrutteringsproblemer,« siger Hans Andersen og nævner byggeriet og hotel- og restaurationsområdet som områder, hvor der er begyndende flaskehalse:

»Danmark skal være åben for dem, der kan og vil.«

Beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF) er mere forbeholden:

»Vi skal først og fremmest se på den arbejdskraft, vi har herhjemme, som mangler opkvalificering. Og arbejdsgiverne skal være med til at give dem de rigtige uddannelser. Det er det første. Og så skal vi sørge for, at dem, der kommer, er de rigtige og tilpasser sig danske forhold,« siger han.

Dansk Folkeparti mener ikke, at arbejdskraft fra Østeuropa frit skal kunne vandre ind til Danmark og tage arbejde, sådan som EUs indre marked foreskriver.»Vi har et forslag om, at østeuropæere ikke skal have fri adgang, før deres lønniveau er oppe i nærheden af det vesteuropæiske. Og så skal de kunne fremvise en ansættelseskontrakt, der lever op til de overenskomstmæssige vilkår i Danmark,« siger Bent Bøgsted.