Fogh: Kun landkrig kan knække IS

Vestlige luftangreb er ikke nok til at besejre Islamisk Stat. Der skal der indsættes landtropper i Syrien, og de skal komme fra lande i Mellemøsten, siger tidligere NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Der mangler en samlet indsats fra landene omkring Syrien, når det handler om at bekæmpe Islamisk Stat, mener Anders Fogh Rasmussen, den tidligere generalsekretær for NATO. Arkivfoto: Jose Sene Goulao Fold sammen
Læs mere

KIEV: Vestlige kampfly kan i bedste fald holde Islamisk Stat (IS) stangen i Syrien og Irak, men de kan ikke slå den militante terrorbevægelse tilbage. Hvis truslen fra IS skal neutraliseres, er der ingen vej uden om at indsætte landtropper i den syriske borgerkrig.

Så dystert er billedet i Syrien efter mere end et års luftoperationer rettet mod Islamisk Stat, siger NATOs tidligere generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen.

Han opfordrer landene i regionen til at finde sammen om en nødvendig troppeindsats, der kan tage kampen op mod IS i Syrien.

»Jeg mener, at en målrettet kamp mod Islamisk Stat vil kræve tropper på landjorden. Du kan pulverisere fjenden fra luften, men du kan ikke kontrollere området,« siger han i et interview med Berlingske.

»Hvis man til syvende og sidst skal vinde over Islamisk Stat og få organisationen opløst, så behøver du landtropper. Det er sådan, det er. Så spørgsmålet er ikke om, men hvilke tropper. Og der siger jeg: Det er ikke vestlige. Det er tropper fra regionen,« siger han.

Alle arabiske lande har et medansvar

En international koalition med blandt andet dansk deltagelse har gennemført luftangreb mod Islamisk Stat i Irak og Syrien siden sommeren 2014. Men i den nuværende situation er der brug for langt større bidrag fra landene i Syriens nærområde, siger den tidligere NATO-chef.

»Selv om Islamisk Stat er en trussel mod alle, så er det jo først og fremmest en trussel i regionen. Så jeg forestiller mig, at de må sammensætte en styrke på landjorden. Noget foregår allerede ved, at irakiske sikkerhedsstyrker kæmper mod Islamisk Stat og bliver hjulpet af visse NATO-lande. Men der mangler en samlet indsats fra lande i regionen,« siger Anders Fogh Rasmussen.

Hvilke lande tænker du på?

»Jeg udelukker ingen. De har allesammen et medansvar for at løse det. Og det er ret klart, at det ikke er en holdbar løsning, at vi kommer fra NATO-landene eller fra Rusland og deployerer tropper for at bekæmpe Islamisk Stat.«

Er det realistisk at få lande i regionen til det?

»Det er svært, for der er så forskelligartede interesser mellem de enkelte lande. Men jeg siger bare, at analysen er, at det er nødvendigt,« siger han.

Indsættelse af egne tropper på landjorden i Syrien har indtil videre vist sig politisk uspiseligt i USA og Europa, hvor man frygter at blive trukket dybere ind i endnu en langvarig krig i Mellemøsten.

Assad ikke en del af langsigtet løsning

Et erklæret formål med koalitionens luftoperationer er at støtte lokale kræfter, der kæmper mod Islamisk Stat og, sekundært, mod Syriens diktator Bashar al-Assad.

Samtidig støtter en anden vigtig spiller i Mellemøsten, Rusland, åbent Assad og hans regeringshær. USA og Israel har de seneste uger anklaget Rusland for at optrappe våbenleverancerne til den syriske diktator og indsætte et større antal militære rådgivere på Assads side.

»Der er to mulige fortolkninger,« siger Fogh om den russiske tilstedeværelse.

»Den en er, at de ønsker at slutte sig til kampen mod terrorisme og konkret kampen mod IS. Det ville jeg byde velkommen. For IS udgør en trussel, og vi har brug for en beslutsom international kamp mod IS,« siger han.

En anden fortolkning er, at Rusland styrker sin tilstedeværelse i Syrien for at beskytte og forsvare det Moskva-loyale Assad-regime, siger han.

»Og i den sammenhæng er jeg nødt til at sige, at jeg ikke ser Assad som en integreret del af en langsigtet løsning på konflikten i Syrien«.

Men Rusland ser jo netop Assad som en del af løsningen?

»Det er jo også derfor den russiske tilstedeværelse giver bekymringer. Nogle af de lande, der egentlig skulle engagere sig i kampen mod Islamisk Stat, ønsker, at Assad forsvinder, og hvis de ser, at russerne er der for at beskytte Assad, så vanskeliggør det jo den samlede kamp mod Islamisk Stat,« siger Anders Fogh Rasmussen.

Ser du nogen mulighed for at samarbejde med Rusland?

»Vi skal ikke isolere Rusland. Du løser ikke problemer ved at lukke kommunikationskanalerne. Det er også en årsag til, at NATO har stoppet al praktisk samarbejde med Rusland, men at vi har holdt politiske og diplomatiske kanaler åbne,« siger Anders Fogh Rasmussen.

»Jeg tror ikke, at Rusland vil slutte sig til en amerikansk-ledet koalition i Syrien. Men selvfølgelig kan man koordinere,« siger han.