Efter ny sønderlemmende kritik af Skat: Enhedslisten kræver 600 ekstra ansat til inddrivelse af danskernes gæld

Der er »virkelig grund til at være bekymret nu,« lyder det fra Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, efter at Rigsrevisionen har opdaget nye graverende fejl i forbindelse med genopretningen af den kuldsejlede inddrivelse af danskernes gæld.

»Vi skal ansætte flere folk til inddrivelsen, fordi vi ganske enkelt ikke har råd til at lade være,« advarer Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Alvorlig grund til bekymring.

Rigsrevisionen har i en gennemgang af Skatteministeriets arbejde med at få styr på inddrivelsen af danskernes milliardstore gæld til statskassen fundet nye, store problemer, som man ser på »med stor bekymring«.

Det fremgår af et udkast til en ny rapport fra netop Rigsrevisionen, som Berlingske har fået aktindsigt i. I rapporten fastslås det desuden, at problemerne er værre end hidtil antaget og kan føre til nye milliardafskrivninger.

Ifølge Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, er det »aldeles grotesk, at milliarder af kroner går til spilde og ikke bliver inddrevet«, og derfor mener han, at der er brug for flere hænder til inddrivelse.

»Vi kan ikke længere gå og vente på, at IT-systemerne måske kommer til at virke. Vi bør her og nu gå i gang med at ansætte 600 ekstra årsværk til inddrivelsen, så vi er sikre på, at der kommer penge i kassen, indtil IT-systemerne – forhåbentlig – kommer op at køre. Vi spiller hasard med fællesskabets penge, hvis der ikke handles nu,« udtaler han til Berlingske.

»Den største IT-skandale i nyere tid«

I rapporten skriver Rigsrevisionen blandt andet, at »Skatteministeriet ikke har forvaltet inddrivelsen af de offentlige restancer på en økonomisk hensigtsmæssig måde«, og at »vi kan konstatere, at situationen i inddrivelsen i 2018 fortsat har haft en undtagelsesmæssig karakter«, fremgår det af Berlingskes gennemgang.

Gælden til staten har rundet rekordhøje 116 milliarder kroner efter årelange problemer med inddrivelsen med det skandaleramte og skrottede IT-system EFI i centrum.

I 2015 kaldte skatteminister Karsten Lauritzen (V) problemerne med EFI-systemet for »den største IT-skandale i nyere tid« og meddelte, at det skulle lukkes. Samtidig skulle et nyt IT-system som et afgørende element i en genopretningsplan af inddrivelsen etableres og efter planen være i drift i 2019.

Året efter besluttede regeringen at dele det hidtidige Skat op i syv styrelser, ligesom man tilførte syv milliarder kroner samt 2.000 flere medarbejdere.

Men på baggrund af den nye delrapport er der altså brug for endnu flere hænder i Skat, mener Enhedslisten, der forklarer, at »vi skal ansætte flere folk til inddrivelsen, fordi vi ganske enkelt ikke har råd til at lade være«.

»Skatteministeriet og Karsten Lauritzen har konsekvent gennem flere måneder afvist den mere dystre vurdering af situationen, som Rigsrevisionen er kommet med. Der er derfor virkelig grund til at være bekymret nu, når Rigsrevisionens svar er at skrue op for kritikken frem for at stikke piben ind,« siger Rune Lund.

Minister: Vi prøver at gøre alt, hvad vi kan

Skatteminister Karsten Lauritzen oplyser, at han ikke har læst Rigsrevisionens seneste rapportudkast, men afventer den endelige rapport efter ministeriets indvendinger.

Med hensyn til arbejdet med den store fejlbehæftede gæld erkender ministeren, at der er udfordringer.

»Jeg siger ikke og har aldrig sagt, at man bare kan knipse med fingrene og konvertere den gamle gæld på 100 milliarder ind i det nye system, for det er megasvært,« siger Karsten Lauritzen og uddyber:

»Men vi prøver at gøre alt, hvad vi kan. Det er planen, at den gamle gæld konverteres ind i det nye system, men først når vi har sikkerhed for, at vi ikke inddriver på et ulovligt grundlag.«