Roskilde-borgmester: »Vi bør beholde inddrivelsen af ejendomsskatten i kommunerne«

Flere kommuner har i modsætning til Skat succes med at inddrive gæld på ejendomsskat. Derfor bør kommunernes midlertidige opgave ifølge Roskildes borgmester, Joy Mogensen, blive permanent. Det oplyser hun, efter at en ny delrapport viser, at Skats problemer med at inddrive danskernes gæld er værre end hidtil antaget.

Borgmester i Roskilde Joy Mogensen (S) mener, at kommunernes midlertidige inddrivelse af ejendomsskatten bør blive permanent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

6,2 millioner kroner. Så mange penge manglede Roskilde Kommune i kommunekassen i 2015, da Skat stod for inddrivelsen af ejendomsskatten. Siden har kommunerne midlertidigt overtaget ansvaret for inddrivelsen, og i dag mangler der ifølge Roskildes borgmester, Joy Mogensen (S), blot 141.000 kroner.

Andre kommuner har som Roskilde Kommune haft succes med at inddrive gælden, og derfor mener Joy Mogensen, at kommunernes ansvar bør blive permanent.

»Jeg håber, at Folketinget vil se på de erfaringer, vi har gjort os ude i kommunerne, for det viser, at når vi ansætter blot ganske få medarbejdere, kan vi stort set få gælden væk. Det er jo det, vi har gjort i Roskilde Kommune. Derfor synes jeg, at kommunerne bør beholde inddrivelsen af ejendomsskatten,« siger Joy Mogensen.

Rigsrevisionen har i en ny delrapport fundet flere fejl med hensyn til at få genoprettet inddrivelsen af danskernes gæld. Gælden er i dag på 116 mia. kr., og med problemerne, der er værre, end man hidtil har troet, er der udsigt til nye milliardtab. Det fremgår af et udkast til en rapport fra Rigsrevisionen, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Af rapporten fremgår det også, at Rigsrevisionen ser »med stor bekymring« på de nye problemer. Og ikke kun Rigsrevisionen er bekymret.

»Det er uhyggelig læsning med en ganske usædvanlig kritik. Det har karakter af et nødråb til politikerne om, at det er så galt, at de må gøre noget. Det er jo milliarder og atter milliarder, der er på spil,« siger Erik Frøkjær, digitaliseringsekspert og mangeårig lektor i datalogi ved Københavns Universitet.

Skatteministeriet har tidligere oplyst i en e-mail til Berlingske, at ejendomsskatten fra 2021 vil blive opkrævet over skatten via årsopgørelsen.

»Vi skal bygge på de systemer, der virker«

I Helsingør Kommune havde en enkelt medarbejder i maj 2017, blot tre måneder efter at kommunerne overtog inddrivelsen af ejendomsskatten, fået 6,7 millioner kroner i hus. Medarbejderen ringede blot rundt til borgere, der havde gæld.

Kommunerne fik ansvaret for inddrivelsen af ejendomsskatten i februar 2017, efter at Skats system, EFI, fejlede.

I 2015 kaldte skatteminister Karsten Lauritzen (V) problemerne med EFI-systemet for »den største IT-skandale i nyere tid« og meddelte, at EFI skulle lukkes.

I Roskilde Kommune har vejen til succes været den samme som i Helsingør.

»Mange af de borgere, der har en gæld, vil gerne betale, men der er måske sket noget, der gør, at de ikke har pengene nu og her. Vores erfaringer viser, at når vi ringer til dem, får en dialog og finder frem til en afbetalingsordning, og så kommer de også af med gælden,« siger borgmester Joy Mogensen.

Betaler borgerne i Roskilde Kommune ikke gælden til tiden, får de først en påmindelse, derefter en rykker og til sidst en underretning om udlæg. Bliver der ikke betalt, bliver der foretaget udlæg i praksis. I sidste ende kan en advokat blive koblet på.

Det er ifølge borgmesteren vigtigt, at inddrivelsen af gælden fungerer, fordi det giver flere midler til at hjælpe borgerne, men også fordi det styrker tilliden til det offentlige.

»Hver gang vi hører, at det ikke lykkes for Skat at få inddrevet pengene, som borgerne skylder, er det vores fælles kasse og vores fælles hverdag, det går ud over – det skader vores tillid til hinanden. Derfor er det vigtigt, at vi har nogle systemer, der virker, og det gør vores,« siger Joy Mogensen.