DF-profil: Næste gang skal Thulesen være statsminister

DF bør pege på Kristian Thulesen Dahl som Danmarks politiske leder ved næste valg, mener Marie Krarup (DF), der netop er blevet genvalgt til Folketinget.

Kristian Thulesen Dahl og Marie Krarup. Her ses de ifm. forsvarsforhandlingerne i 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kristian Thulesen Dahl bør være Danmarks næste statsminister.

Det mener Marie Krarup, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti siden 2011 og netop genvalgt i Sydjyllands Storkreds, hvor DF stormede frem.

Allerede dagen efter valget udtalte hun til JydskeVestkysten, at »ved et kommende valg vil jeg gå ind for, at vi peger på Kristian Thulesen Dahl, idet vi jo er største parti i blå blok nu«.

Det står hun ved, da Politiko.dk fanger hende over telefonen på dagen, hvor Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl officielt har genoptaget forhandlingerne om at danne en V-DF-regering.

Du siger til JydskeVestkysten, at du går ind for at pege på Thulesen som statsminister ved næste valg. Hvorfor mener du det?
»Det er fordi, jeg tror, at han vil være en supergod statsminister,« siger hun:

»Men nu er det ikke mig, der fastlægger partiets kurs på det her område. Det er min personlige holdning.«

Kan du uddybe, hvorfor det er en god ide?
»Fordi han er sindssygt dygtig«.

Hvad skal det gøre godt for, når de øvrige borgerlige partier peger på Lars Løkke?
»Ved du hvad, du kan slet ikke lave en historie på det her. Ring til ledelsen. Det ved jeg ikke. Det var bare min umiddelbare kommentar til, hvem jeg synes skal være statsminister. Det synes jeg, at Kristian Thulesen Dahl skal. Men der er ikke nogen strategi her. Det er ikke noget, vi har aftalt. Og det er ikke noget, vi diskuterer. Så der er ikke rigtig nogen historie.«

Det er alene noget, du mener?
»Jeg ved ikke, om andre gør det. Jeg har overhovedet ikke diskuteret det eller tænkt mig at diskutere det, og når vi går til valg næste gang, har vi en gennemtænkt strategi, som du vil høre på et tidspunkt. Det her er bare, at jeg synes, at Kristian Thulesen Dahl er skidedygtig. Sådan er det.«

Andre partier har før haft den ide. De Radikale gjorde det i midten af 00erne, da de var valgets store vindere, som alle talte om. Det droppede de igen efter et halvt år, fordi det kom til at skygge for politiske diskussioner.
»Det her er ikke noget, partiet har valgt. Der er ingenting i det.«

»Min mening er skide lige meget«

Over for JydskeVestkysten konstaterede Marie Krarup også, at Dansk Folkeparti vil stå sig bedst ved at holde sig ude af et regeringssamarbejde.

»Vi vil hellere have indflydelse end høje lønninger og ministerbiler,« sagde hun til regionalavisen.

Det mener hun stadig.

»Ja, det gør jeg. Men jeg har ikke nogen mening, der er vigtig her. Det er altså ikke mig, der sidder og forhandler det her. Jeg er i gang med nogle helt andre ting. Jeg har ikke nogen indflydelse på det. Min mening er skide lige meget. Det er den. Det er Kristian Thulesen Dahl, der sidder med det her først og fremmest, og sådan skal det jo være. Vi skal ikke være 10.000 mennesker i det. Jeg stoler fuldstændig på, at han gør det rigtige, som giver Dansk Folkeparti mest indflydelse. Men jeg sidder ikke med det, så jeg ved ikke, hvor det er lige nu.«

Det er ikke synspunkter, du vil forsøge at gøre gældende i partiet?
»Nej, det er ikke noget, vi diskuterer. Vi har givet Kristian Thulesen Dahl fuldstændig opbakning til at gøre det, der giver mest indflydelse. Vi må stole på, at det kan han finde ud af. Jeg ved ikke, hvem der ville være bedre til det. I hvert fald ikke mig.«

Opfordring fra højborgen

Marie Krarup står ikke alene med sit synspunkt i Dansk Folkeparti.

I Aabenraa fik DF den største andel af stemmerne af alle kredse i hele landet. Hele 31,9 pct. af vælgerne stemte på liste O i grænsekredsen.

Med så stor opbakning lokalt og på landsplan bør Kristian Thulesen Dahl gå direkte efter Statsministeriet, mener Ejler Schütt, viceborgmester i Aabenraa Kommune for Dansk Folkeparti.

»Selvfølgelig skal DF med i regering, og jeg mener også, at med DF’s flotte stemmetal - og den store tillid Kristian Thulesen Dahl har i befolkningen - så burde han gå efter det optimale. Og det er statsministerposten,« siger han til Politiko.dk og fortæller, at det er en holdning, der trives i hans omgangskreds:

»Det er helt naturligt, at man som det største borgerlige parti får den største post«.

Når DF-formanden ikke kan blive statsminister i denne omgang, mener Ejler Schütt, at Thulesen Dahl bør gå efter at blive finansminister eller økonomi- og indenrigsminister i en kommende borgerlig regering.

»Der skal være tunge poster til DF,« siger han.

Massage af knaster

Forhandlingerne mellem DF og Venstre fortsætter i dag på Christiansborg.

Ifølge Kristian Thulesen Dahl har de to partier »fået masseret mange af knasterne«.

»Men ikke i et omfang, så vi er nået på plads med nogle og kan lægge dem til side,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Centralt i forhandlingerne mellem de to partiledere er spørgsmålet om størrelsen på den offentlige sektor, grænsekontrol, EU og udlændingepolitik.

Læs også: Løkkes prøvelser er først lige begyndt

LÆS MERE