Dobbeltportræt: Håndværkeren og stormesteren

De har strikket aftaler sammen et utal af gange og er kendt som dansk politiks måske mest drevne forhandlere. Nu har Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl taget fat på deres måske hårdeste armlægning hidtil: Regeringsforhandlingerne.

Lars Løkke Rasmussen (tv.) kan karakteriseres som håndværkeren og Kristian Thulesen Dahl som stormesteren, når det kommer til deres forhandlingsstil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det siges blandt politiske tilhængere, at Lars Løkke Rasmussen (V) er Danmarks bedste politiske håndværker. Det siges af Kristian Thulesen Dahl (DF) selv, at det i forhandlinger er »kommet mig meget til gavn, at jeg altid har spillet meget skak«.

I disse dage har formændene for Danmarks to store borgerlige partier mere end nogensinde brug for at trække på deres taktiske evner. For i spillet om Danmarks kommende regering hviler alles øjne på de to garvede politikere og ikke mindst de brikker, som de hver især må ofre, hvis de skal nå et remis om en VO-regering.

Presset kommer, efter at Dansk Folkeparti ved torsdagens folketingsvalg for første gang distancerede Venstre som blå bloks største parti med 37 mandater mod Venstres 34. Forrest i forhandlingerne om regeringsmagten står Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl og dermed to af Christiansborgs mest anerkendte politiske forhandlere.

Førstnævnte som håndværkeren, som det er lykkedes for at hamre gennemgribende reformer sammen om alt fra kommunernes størrelse til arbejdslivets længde. Sidstnævnte som manden, der i ti år fik drejet finanslovsforhandlingerne med VK-regeringen ind på alt fra udlændingestramninger til ældrecheck.

Kristian Thulesen Dahl er kendt som detaljens stormester. Altid forberedt til fingerspidserne og notorisk berømt for sine papirstakke fyldt med gule post it-sedler og sin rolige facon, der lader forhandlingspartnerne vide, at han har al tid i verden. Desuden med en absolut vilje til at spille det psykologiske spil, som en forhandling er gjort af.

»Der var også engang, jeg gik ned i Illum og købte undertrøjer og skjorter i en pause,« som han har fortalt i et interview med mediet Zetland.

»Bagefter gik jeg direkte op til forhandlingerne. Så spurgte Thor Pedersen (daværende finansminister for Venstre, red.) mig: »Hvad har du i posen, Kristian?« Så sagde jeg: »Jeg har bare købt noget ekstra tøj. For jeg regner med, at forhandlingerne trækker ud.« Sådan fik jeg lige lagt en lille presbold over på hans side.«

Thor Pedersen, der stoppede som finansminister i 2007, mener i dag, at han »måske er den, der har forhandlet mest med Thulesen Dahl overhovedet«.

Og respekten for DF-formandens forhandlingsmetoder er stor:

»Han er troværdig, vidende og ordholdende. Styret af logik og en sund fornuft. Alting er velovervejet, og det er aldrig dramatisk med Thulesen Dahl. Han sætter sig til forhandlingsbordet og siger: »Okay, vi har en udfordring. Hvordan løser vi den bedst?,« siger Thor Pedersen.

Ifølge politisk kommentator Hans Engell fremstår Kristian Thulesen Dahls forhandlingsstil mere embedsmandsagtig end Lars Løkke Rasmussens. Til gengæld rummer V-formanden »en blanding af faglighed, intuition og pludselige ideer«.

»Løkke har jo ikke prædikat af at være en god lytter og interessere sig ret meget for andre, men det er han faktisk. Han er god til at lytte, dygtig til at samle op, og så har han jo mange års erfaring i at finde kompromiserne,« siger Hans Engell, der dog ser en svaghed i, at Lars Løkke Rasmussen kan have svært ved at træffe hurtige beslutninger. Andre gange kan han til gengæld »også slå et søm i meget hurtigt«.

Overblik og en stærk vilje

Den tidligere ministerkollega Thor Pedersen mener ikke, at billedet af den temperamentsfulde V-formand er retvisende.

»Det skal nok være rigtigt, at Løkke har mere temperament end Thulesen Dahl, men sådan er det ikke ved forhandlingsbordet. Dér er der ikke temperament, men et godt overblik og en stærk vilje,« siger Thor Pedersen.

Danmarks kommende statsminister betegner selv kommunalreformen, der trådte i kraft i 2007, som den aftale, han er mest stolt af at have forhandlet. Ifølge Løkke selv var reformen næppe blevet til noget »uden at jeg havde drevet det«, som han har sagt til Altinget.

Reformen blev bl.a. gennemført, fordi Løkke indgik en uhellig alliance med socialdemokrat og tidligere Aarhus-borgmester Thorkild Simonsen. Forinden havde den daværende indenrigs- og sundhedsminister ifølge bogen »Projekt Løkke« masseret »hver og én« i det kommunale Venstre-Danmark.

Nu skal Løkke og Thulesen Dahl massere hinanden, hvis en VO-regering skal blive en realitet. Det skal naturligvis fastslås, at det på ingen måde er afgjort, om Dansk Folkeparti skal i regering eller de andre borgerlige partier, Liberal Alliance og de Konservative, ikke skal.

De seneste dage har Hans Engell dog kritiseret Kristian Thulesen Dahls forhandlingsposition, bl.a. fordi han ikke har kunnet holde styr på, hvad højtstående partifolk har udtalt til pressen. Ifølge Hans Engell betyder det nemlig »alt«, at de to forhandlingsalfahanner stoler på hinanden.

Spørger man Lars Løkke Rasmussen, er tillid imidlertid intet problem. I hvert fald ikke, hvis V-formandens citat tilbage fra 2009 i portrætbogen »Kristian Thulesen Dahl – Kronprinsen« stadig står ved magt:

»Når man tænker på, hvilke logisk iboende konflikter der egentlig er, så hænger det blandt andet sammen, fordi der på det personlige plan er fuld tillid. Vi kan åbent tale om, hvad vores bagkant i en forhandling er, uden at det bliver brugt andre steder.«