Dommen fra DF's vælgere: Thulesen skal rykke ind i magtens centrum

Dagens overblik: De mange, der stemte på DF ved valget, er ikke så meget i tvivl. Kristian Thulesen Dahl bør gå i regering med Venstre, viser måling. Få alle tallene og overblikket over dagens politiske historier her.

Foto: Liselotte Sabroe

Det er ikke kun danskerne i almindelighed, som mener, at Dansk Folkeparti bør gå i regering efter deres historiske valgresultat.

Også Kristian Thulesen Dahls egne vælgere presser på for at få DF-formanden ind i magtens centrum.

Forelægger man en stribe bogstavskombinationer for DF's vælgere, svarer en overvægt på 39 pct., at V-DF-løsningen vil være det bedste for Danmark. Indsnævrer man mulighederne til en ren V-regering og en V-DF-regering mener 91 pct. af dem, der stemte på DF, at det sidste vil være det bedste.

Det fremgår af en måling foretaget af Gallup, hvor danskerne er blevet spurgt, hvilken regeringskonstellation de foretrækker. En historie, som Berlingske skriver om på forsiden i dag.

Men resultaterne kan altså også brydes ned til DF-vælgere, V-vælgere og blå bloks vælgere, hvilket er ret så interessant. Det siger noget om det pres, som Kristian Thulesen Dahl aktuelt er under for at gå med i Lars Løkkes nye regering.

I forhold til målingen skal man være opmærksom på, at den statistiske usikkerhed stiger, jo dybere man dykker ned i resultaterne. Hvor en normal meningsmåling for hele vælgerbefolkningen baserer sig på ca. 1.000 personer, så er tallet nede på 200 svar, når man alene fokuserer på DF-vælgerne.

Med det forbehold in mente: Se alle resultaterne herunder.

Før musen henover grafikken for at få de præcise procental. Eller fingeren hvis du læser med fra mobil. I så fald kan du med fordel tippe telefonen på bredkant for læsevenlighedens skyld.

Thulesen og Løkke talte sig mandag tættere på hinanden.

Kilder tæt på forløbet hæfter sig ved, at DF-formanden forud for dronningerunde nummer to på Amalienborg udtalte, at DF gerne går i regering, hvis »grundlaget er i orden«. Hidtil har den foretrukne talelinje været, at DF placerer sig der, hvor indflydelsen er størst.

Også Lars Løkke lagde elastik ind i sine udtalelser og udgiftsstoppet, som han gik til valg på.

»Valgets tale er klar i retning af, at på det, man kunne kalde velfærdssamfundets kerneområde – den måde vi behandler vores ældre på, den måde vi behandler vores syge på – der får vi brug for at gøre noget mere,« sagde han ifølge Jyllands-Posten.

Nu begynder realitetsforhandlingerne så mellem de to partier, efter Løkke som ventet opgav den dødsdømte opgave dikteret af Liberal Alliance om at danne en flertalsregering med alle blå partier.

Fra nu af skal der lægges arm om mærkesagerne, forslag skal regnes igennem af embedsværket, og der skal files på kompromiserne bag døren til Landstingssalen på Christiansborg, hvor forhandlingerne mellem Løkke og Thulesen foregår.

Kort fortalt
- Midt i regeringsforhandlingerne opfordrer nationalbanksdirektør Lars Rohde politikerne til at stramme op i den økonomiske politik og være åbne over for udenlandsk arbejdskraft. Læs mere hos Berlingske Business.

- Danmark får formentlig EU på nakken, hvis en borgerlig regering indfører grænsekontrol som foreslået af DF. »Med grænse- og toldkontrol er man inde og røre ved selve grundstenen i det indre marked,« siger en central kilde i EU-Kommissionen til Jyllands-Posten.

- BT bringer en liste med bud på nye DF-ministre: Peter Skaarup, Søren Espersen, Morten Messerschmidt, Liselott Blixt, Karin Nødgaard og René Christensen er favoritter, mens Pia Kjærsgaard spås en post som Folketingets formand. Martin Henriksen bliver formentlig gruppeformand, der skal holde styr på de mange nyvalgte, skriver BT.

- Hvad med en SV-regering, spørger Erik Boel, tidligere landsformand for Europabevægelsen: »Den hurdle, der skal overvindes, er personspørgsmålet, det vil sige: Hvem skal være statsminister? Mette Frederiksen eller Lars Løkke Rasmussen? S er langt det største parti, på den anden side var det blå blok, der vandt valget. Men spørgsmålet bør ikke stå i vejen for, at der skabes den fornødne stabilitet om den nødvendige politik. Om galt skal være kan de to partiledere tage hver to år som statsminister,« skriver han i en kronik i Berlingske.

- Thulesen fastholder, at Folketinget bør se de alternative købstilbud på Dong-aktierne, som endte med at blive solgt til Goldman Sachs. »Vi mener, at de bør lægges frem. Vi har nøjagtig den samme position,« sagde han dagen efter valget til Jyllands-Posten. Det kan blive hans eget lod, hvis han ender som finansminister. Se også Hans Engells analyse i Ekstra Bladet for nylig.

Selvransagelse
De Radikales landsformand, Klaus Frandsen, efterrationaliserer om partiets valgkamp, der bød på udspil om alt fra højere pensionsalder, lavere topskat, mindre børnecheck til de rigeste, lønreguleret grundskyld og meget andet.

»Vi havde for meget, vi skulle ud med på for kort tid,« siger han til Politiken.

Klaus Frandsen har meddelt partiet, at han på næste landsmøde stopper på den centrale, organisatoriske post.

Dagens borgerlige kindhest
»Billedet af de større byer som mere røde end længe er også fortællingen om Venstre og de Konservatives manglende appel til storbyens borgere og et bekymrende tegn på manglende modernitet og intellektuel kapacitet i de to partier. Her må de Konservatives stopkampagne bære en afgørende del af ansvaret for, at begavede borgerlige har vendt partiet ryggen«.

Michael Kristiansen, politisk kommentator og tidl. Fogh-rådigver, analyserer »det borgerlige sammenbrud« i Børsen. En analyse, han i øvrigt deler med den ekskonservative levemand Mads Holger, der netop har kritiseret de Konservatives stopkampagne og manglende »intellektuelle kapacitet«.

Dagens video
Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, nåede under en liberal fredagsbar i januar 2013 at lancere 60-70 løfter, som ville fuldbyres, hvis LA fik de afgørende mandater for en borgerlig regering.

»Man styrer ikke landet fra bagsædet af en ministerbil. Man skal op ved rattet, og der kommer vi til at sidde. Hvis vi får de afgørende mandater, tør jeg godt at love, at en stor og vigtig del af det, jeg lige har remset op, vil blive gennemført,« siger han i en video fra fredagsbaren, som Ekstra Bladet har spottet og skrevet om i dag.

Dagens citat
»Der er ved dette valg tale om de største forskydninger, vi nogen sinde har set i danmarkshistorien. Uanset om vi ser på alder, køn, uddannelse eller geografi. Eller i hvert fald siden vi begyndte at måle den slags i 1971.«

Professor Kasper Møller Hansen om 2015-valget, hvor fire ud af ti vælgere skiftede parti. Normalt gælder det hver tredje eller færre. Læs mere på Politiko.dk.

Opdateret kl. 9.39