Uhadada: Løkkes prøvelser er først lige begyndt

Dagens overblik: Lykkes det for Venstre og Dansk Folkeparti at lande et regeringsgrundlag, begynder en ny drøj øvelse: Jagten på et flertal i Folketinget. Politisk morgenpost ser to træk frem - og leverer overblikket over dagens historier.

Lars Løkke, Kristian Thulesen Dahl og Anders Samuelsen hos Den Danske Publicistklub dagen efter valget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis nogen tror, at Lars Løkkes trængsler er overstået efter de verserende regeringsforhandlinger med Dansk Folkeparti, så tro om igen.

For uanset om V-formanden formår at trække Kristian Thulesen Dahl ind i magtens centrum eller ender med at danne en regering for sig selv, så starter en ny strabadserende omgang, så snart han er trådt ud af Amalienborg med et ministerhold. En omgang, hvor Liberal Alliance og de Konservative vil kræve betaling for deres mandater, og hvor det i øjeblikket er uvist, hvordan Mette Frederiksen vil placere det parti, hun skal være formand for.

Politisk morgenpost ser to skaktræk frem med udgangspunkt i seks stridspunkter, som Løkke og Thulesen først skal bilægge - og dernæst finde støtte til i Folketinget.

Offentlig sektor
Hvad skal V og DF først blive enige om?
Ved folketingsvalget gik næsten 70 pct. af stemmerne til partier, der vil bruge flere penge i den offentlige sektor. Løkke og udgiftsstoppet står med andre ord svagt over for DF, der gik til valg på at bruge 0,8 pct. ekstra årligt på bl.a. ældre og sundhed.

Et kompromis på dette punkt er altafgørende for, om der kan dannes en V-DF-regering.

Hvem skal så levere flertallet?
Offentlig vækst skal aftales i  den næste finanslov. Venstre side af folketingssalen er med på at spendere, men vil næppe levere flertal for en aftale, der sandsynligvis også vil indeholde et kontanthjælpsloft og lavere udviklingsbistand. En V-DF-regering må se mod sit parlamentariske grundlag, LA og K.

De er grundlæggende i mod at lade det offentlige forbrug stige. Her har de to partier altså en løftestang, der kan bruges til at komme igennem med egne mærkesager om f.eks. topskat eller grundskyld.

Skattelettelser
Hvad skal V og DF først blive enige om?
Løkkes mærkesag nummer et er at lette skatten for lavestlønnede. Står det til V-formanden, skal det finansieres af et kontanthjælpsloft og udgiftsstop.

Men hvis udgiftsstoppet må ofres, er der kun loftet tilbage, og det giver ifølge beregninger fra Beskæftigelsesministeriet ikke alverden til skattelettelser. Løkke må finde anden finansiering, hvis skatterabatten skal batte.

Hvem skal så levere flertallet?
Alle partier i blå blok er enige om at lette skatten i bunden og indføre et kontanthjælpsloft. Omend detaljerne varierer fra parti til parti.

Uanset hvor store skattelettelser til de lavestlønnede V og DF måtte blive enige om, vil LA og K formentlig mene, at ambitionsniveauet er for lavt og kræve større lettelser. Også i toppen af lønskalaen. Men det er DF lodret imod ...

Grænsekontrol
Hvad skal V og DF først blive enige om?
DF ønsker at genindføre aftalen med VK-regeringen fra 2011 om flere toldere, betjente og kontrolanlæg ved de danske grænser. Venstre er enige i, at der skal findes en løsning.

Hvem skal så levere flertallet?
Alle partier i rød blok siger nej til grænsekontrol og var med til at afskaffe modellen fra 2011. Vil LA og K så levere stemmerne? Og hvad vil de kræve til gengæld?

Også her har LA og K et middel til at nå egne mål. Eller som en kilde tæt på forløbet siger: »Vi skal have betalingen, hvis de skal have grænsebomme op«.

Flygtninge
Hvad skal V og DF først blive enige om?
Her er DF og V på linje, når det kommer til at tilbagerulle Thorning-regeringens ændringer af udlændingepolitikken og indføre en lavere ydelse til flygtninge a la starthjælpen fra 00erne. DF vil gå længere, jovist, men de er enige med V langt hen ad vejen.

Hvem skal så levere flertallet?
K er også klar til stramninger, men Liberal Alliance har stemt for mange af Thorning-regeringens tiltag. F.eks. at asylansøgere skal kunne bo og arbejde uden for centrene. Vil LA løbe fra den aftale, så en ny V-DF-regering kan få udlændingestramninger igennem i Folketinget?

»Dette er vores politik, indtil der kommer en mulighed for at lave en ny samlet udlændingepolitik, og så må man jo tage tingene op,« lød det fra Anders Samuelsen under valgkampen.

EU
Hvad skal V og DF først blive enige om?
De fire partier i blå blok fremlagde under valgkampen et fælles EU-udspil, der fokuserede på optjeningsregler på danske velfærdsydelser og støtte til Storbritanniens kritiske krav om reformer i unionen. Så langt, så enige.

Men en folkeafstemning om retsforbeholdet lurer. V vil erstatte det med en tilvalgsordning, DF vil bevare forbeholdet. En utraditionel løsning kan meget vel blive, at de to partier går til folkeafstemning med hver deres anbefaling til vælgerne, selvom de sidder i regering sammen.

Hvem skal så levere flertallet?
LA og K var medunderskrivere på EU-udspillet i valgkampen. Den overordnede linje om europapolitikken er altså klappet af.

Men folkeafstemningen om retsforbeholdet bliver altså en åben, omend kontrolleret konflikt. Ikke kun i en mulig V-DF-regering, men i hele blå blok. LA vil også bevare forbeholdet.

I netop dette spørgsmål kan Løkke læne sig op ad et bredt flertal, som består af de såkaldte ja-partier: S, R, SF og K.

Dagpenge
Hvad skal V og DF først blive enige om?
Dansk Folkeparti vil halvere genoptjeningskravet og bruge flere penge på dagpengesystemet. Det gav Thulesen og Pia Olsen Dyhr tværpolitisk håndslag på under valgkampen. Venstre vil gerne se på genoptjeningsreglerne i bredere forstand, men systemet »må ikke blive dyrere«.

Begge dele kan ikke lade sig gøre, så enten V eller DF må give sig. Måske stridspunktet kan udskydes og søges løst i de trepartsforhandlinger mellem lønmodtagere, arbejdsgivere og regeringen, som Lars Løkke har bebudet.

Hvem skal så levere flertallet?
Løkke har udtalt, at dagpengesystemet bør ændres i en bred aftale med Socialdemokraterne og andre partier, så der kan kan blive ro om vilkårene for de ledige fremover. Også de Radikale vil tage bestik af Dagpengekommissionens anbefalinger. LA og K er klar til justeringer, så længe det ikke mindsker arbejdsudbuddet. Med andre ord: Mange byder sig til for at være med i en dagpengeaftale.

Dagens historier
- Trods stor modstand mod offentlighedsloven vil DF ikke love åbenhed, hvis de går i regering. »Det er meget hypotetisk, synes jeg. Og der er jo også efter valget et flertal for at bevare den nye lov,« siger retsordfører Peter Skaarup (DF) til Berlingske.

- V-borgmester frabeder sig grænsekontrol: »I Aabenraa har vi godt og vel 3.500, der hver dag kører ind i Aabenraa Kommune og arbejder, og de skal ikke forsinkes, ved at nogen skal kigge dem dybt i øjnene hver eneste morgen,« siger Aabenraas borgmester, Thomas Andreasen (V) til Jyllands-Posten.

- Dagpengekommissionen barsler med to konkrete modeller, der skal gøre det nemmere at genoptjene retten til dagpenge. Læs mere hos Politiken.

- Bistandsorganisationer står klar til at hjælpe den nye regering med råd til at omprioritere udviklingsbistanden: »Jeg er betænkelig ved, om vi får brugt ressourcerne godt nok,« siger Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, til Jyllands-Posten.

Hulemøde
Det kan godt være, at Thulesen og Løkke ikke forhandlede officielt i går, og at den kongelige undersøger brugte tiden på at »fordøje« de seneste dage, som han skrev på Facebook.

Men der var alligevel tid til hygge i Løkkes lejlighed i Nyhavn på sankthansaften.

De formelle forhandlinger med DF genoptages i dag i Landstingssalen på Christiansborg. Senere kommer også Liberal Alliance og de Konservative, skriver Venstres formand på Facebook.

Klubnyt
Magtstruktuerne hos Socialdemokraterne er under opbrud. Hidtil er centrale poster i partiet blevet fordelt efter nøje hensyntagen til tre såkaldte kaffeklubber.

  • Morgenmadsklubben ledet af Henrik Sass Larsen
  • Netværket med Mette Frederiksen i spidsen
  • Rustbankerne med Carsten Hansen for bordenden

Men med Carstens Hansens exit fra Folketinget og Mette Frederiksens snarlige kroning som partiformand sker der ting og sager i den nyvalgte folketingsgruppe. Nicolai Wammen og Magnus Heunicke er brudt ud og har dannet deres eget netværk. Den hedder Frokostklubben.

Læs mere hos TV2.

Rokadedag
De Konservative skifter igen gruppeværelse på Christiansborg. Nu kan de nøjes med Per Stigs gamle kontor, når hele gruppen på seks mand skal mødes.

Set hos Politiken.

Opdateret kl. 9.06

LÆS MERE