Smartere offentlig sektor kan redde Velfærds-Danmark

Der kan hentes en del penge ved at gøre tingene lidt smartere i den offentlige sektor, fremhæver Produktivitetskommisionen. På Næstved-Slagelse Sygehus er de godt i gang.

Vinni Breuning er direktør i Næstved-Slagelse sygehus og har øget produktiviteten gevaldigt de senere år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En produktivitetsstigning fra otte til næsten 14 pct. på et halvt år? Det lyder urealistisk for de fleste, men Næstved-Slagelse Sygehus har de senere måneder vist, at det sagtens kan lade sig gøre.

»Enhver medarbejder vil gerne vide, hvilke opgaver de har og hvorfor,« siger direktør Vinni Breuning.

Hun kom til det sydsjællandske sygehus for snart et år siden fra privathospitalet Hamlet og blev overrasket over, hvordan to arbejdspladser i den samme branche kunne være så forskellige.

»De arbejdede allerede med produktivitet, men jeg kunne se, at de kunne blive meget bedre. Så jeg besluttede at ændre på hele ledelsesformen,« forklarer hun og peger på den efterhånden kendte ledelsesmetode LEAN, der handler om at skære overflødige opgaver fra.

Derfor har hver enkelt afdeling fået måltavler op, hvor de ansatte kan se, hvilke mål de skal nå og hvordan. Hvis ikke de når dem, går tavlen i rødt, og de ansatte skal forklare hvorfor. Afdelingslederen coacher dem så til at komme på rette spor ved hjælp af en fælles aktionsplan.

»Det lyder måske hårdt, men medarbejderne er gået positivt ind i det, og vi har klædt lederne på, så alle kender vores mål og deres bidrag til at nå det. Det er afgørende for succes,« siger Vinni Breuning.

Konkret er sygehusene gået fra en produktivitetsstigning på otte pct. til nu næsten 14 pct. målt på antal og prisen på operationerne. Næste skridt er at forbedre patientoplevelsen og den faglige kvalitet.

»Det gøres ikke i ét hus«

Noget af det samme anbefaler Produktivitetskommissionen, der netop har udsendt en analyse af mulighederne for at få en mere effektiv offentlig sektor. De peger på, at der er et potentiale for effektiviseringer på ti pct. og måske også mere.

»Der er mindst et potentiale på ti pct. inden for disse områder, men vi har ikke grundlag for at sige, at det gælder inden for hele den offentlige sektor. Men regeringens mål om at effektivisere den offentlige sektor for 12 mia. kr. frem mod 2020 burde være en overkommelig opgave,« siger Peter Birch Sørensen, formand for Produktivitetskommissionen og professor ved Københavns Universitet. Han tilføjer, at gevinsterne enten kan gå til lavere skat eller bedre offentlig service på andre områder.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos siger, at 12 mia. kr. er et uhyre vigtigt tal.

»Det er lige præcis det, det koster i form af øgede offentlige udgifter, at der frem mod 2020 kommer flere især ældre. Det er muligt at have nulvækst i de offentlige udgifter og bevare samme service, hvis man skaffer de penge,« siger han.

Professor Bent Greve fra Roskilde Universitet er tøvende overfor, om produktiviteten kan øges med ti pct.

»Det er ikke noget, man gør i ét hug. Den offentlige sektor er i forvejen optaget af at effektivisere, klare nye opgaver og indfri nye forventninger og behov fra borgerne. I bedste fald kan man måske regne med, at produktiviteten kan øges med 1,8 til 2,0 pct. om året, og at man måske over en tiårig periode kan nærme sig de tal, som Produktivitetskommissionen peger på,« siger han.

I Næstved er ambitionerne tårnhøje, og det ville gå endnu hurtigere, hvis ledelsen havde bedre mulighed for at give bonus til de medarbejdere og ledere, der gør det særlig godt.

»Det ville være med til at ændre tankegangen og motivere medarbejderne,« siger Vinni Breuning.