Skattesvindel er et globalt problem

Den store sag om svindel med tilbagebetaling af aktieudbytteskat hører til blandt de største, også i en international sammenhæng. Men Danmark er ikke ene om at kæmpe mod svindel med tilbagebetaling af skat.

Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke hverdagskost, at det lykkes forbrydere at trække 6,2 mia. kroner ud af et lands statskasse, sådan som det ser ud til at være sket i Danmark.

Beløbsmæssigt hører den aktuelle sag hos Skat om svindel med tilbagebetaling af aktieudbytteskat da også til blandt de største i en international sammenhæng.

Det viser en gennemgang af en række sager i ind- og udland, som Berlingske Business har foretaget sammen med Berlingske Research.

Vi begynder i Danmark. Indtil i sidste uge står de omkring 1.520 selskabstømmersager, der lænsede statskassen for 2,1 mia. kroner i slutningen af 1980erne og op gennem 1990erne som de dyreste svindelsager. Det lykkedes dog ad åre Skat at få hentet de fleste af pengene hjem igen.

Næststørste sag om skattesvindel er momskarrusellerne som fandt sted op gennem 1990erne og frem til 2005. Omkring 140 sager blev det til, og det kostede den danske statskasse omkring en milliard kr. At berige sig ved hjælp af momskarruseller var en populær beskæftigelse for kriminelle i Europa på det tidspunkt. Over en tiårig periode anslås det, at der blev svindlet for op mod 750 mia. kroner i Europa i perioden 1997 til 2007.

Milliardsnyd med klimakvoter

Næppe var der sat en stopper for momskarrusellerne, før en ny type svindel opstod. I 2008-09 kunne EkstraBladet afsløre, at Danmark var blevet centrum for svindel med handel med CO2-kvoter i Europa. Det skete via det danske register for CO2-kvoter, som stort set var uden kontrol. I 2013 vurderede eksperter og Interpol, at svindlen med klimakvoter indtil videre havde kostet de europæisk statskasser op mod 70 mia. kroner. Tabet for den danske statskasse var dog minimalt, fordi Danmark så at sige var første led i svindlen. Andre EU-lande som Frankrig og Storbritannien meldte til gengæld om tab, der matcher dem, den danske statskasser ser ud til at have lidt i den aktuelle sag.

Rundt om i verden har flere kriminelle med hang til lettjente penge de senere år rettet blikket mod de muligheder, som retten til at få udbetalt for meget indbetalt kildeskat byder på.

Pas på din identitet

Værst ser det ud i USA, som siden de første større sager blev afsløret i 2012, har kæmpet for at få sat en stopper for skattesnyd ved hjælp af stjålne identiteter.

I den aktuelle danske skattesag har svindlerne kunnet skaffe sig en elektronisk identitet, NemID, via deres virksomhed, og de har derefter ved hjælp af forfalskede dokumenter fået tilbagebetalt udbytteskat på danske aktier, som de mange dobbeltbeskatningsaftaler, Danmark har indgået, foreskriver.

Den mulighed findes ikke på samme måde i USA. I stedet har kriminelle – enten for egen regning og risiko – eller organiseret i grupper, stjålet navn og sygesikringsnummer, men i stigende grad også virksomheders identiteter, og ved hjælp af den ståljne identitet udfyldt blanketter om skattetilbagebetaling.

Ifølge de amerikanske skattemyndigheder er antallet af tilfælde af identitetstyveri med det formål at snyde i skat mere end seksdoblet siden 2008. De amerikanske skattemyndigheder arbejder løbende på at stoppe identitetstyverierne, men hullet i statskassen har udviklet sig til at blive gigantisk, og slår Skats problemer. Alene i 2014 anslår skattemyndighederne, at den amerikanske statskasse er blevet bedraget for 5,6 mia. dollar eller i omegnen af 37 mia. kroner.

Skattesvindlen i USA er umiddebart det, der kommer den danske skattesvindel nærmest, da der er tale om ren svindel, der involverer klare kriminelle aktiviteter.

Strammere regler

Til gengæld har især Schweiz og Tyskland, men også andre europæisk lande, haft problemer med, at udenlandske investorer får tilbagebetalt mere aktieudbytteskat, end myndighederne finder rimeligt.

Siden 2005 har Schweiz således strammet sine regler for tilbagebetaling af udbytteskat i en sådan grad, at KPMG Schweiz sidste år i tidsskriftet International Tax Review advarede om, at den restriktive politik har skabt så meget usikkerhed, at værdien af udbytte på schweiziske aktier er faldet.

Schweizisk finte

Det, der vakte de schweiziske myndigheders harme, var en situation i 2005, hvor en schweizisk bank sammen med en udenlandsk partner omgik de schweiziske regler ved, at banken overtog nogle meget store beholdninger af schweiziske aktier fra en udenlandsk modpart få dage før udbytteudbetalingen, for at overdrage aktierne til sin udenlandske modpart igen kort efter at have modtaget udbytte.

Finten, kaldet Cum-ex-tricket, betød, at banken og den udenlandske modpart kunne opnå fuld refundering af den schweiziske udbytteskat.

Sagen fik de schweiziske myndigheder til at skærpe kontrollen med refundering af udbytteskat markant og dermed defacto lukke hullerne.

I 2013 kom det frem, at Tyskland har lignende problemer. Denne gang var det en sag med den britiske Bank Barclay, der lavede samme Cum-ex-finte sammen med en tysk partner, som den schweiziske bank havde lavet. Den gang vurderede de tyske skattemyndigheder, at denne form for skatteunddragelse kunne have kostet den tyske statskasse op til 12 mia. euro eller omkring 90 mia. kroner.

Det viste sig, at et hul i den tyske skattelov gjorde det muligt at gennemføre finten, og der er nu lovgivning på vej, som skal lukke hullet.