Var der en dansk mellemmand?

Der står en organiseret kriminel organisation bag svindelsagen om uretmæssig refusion af udbytteskat, vurderer en erfaren politiefterforsker. Flere skatteeksperter mener, at der må være danskere involveret. Også dansk rådgiverfirma kan have spillet en rolle.

Der står en organiseret kriminel organision bag svindelsagen om uretsmæssig refusion af udbytteskat, vurderer en erfaren politiefterforsker. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forestil dig, at der er nedsat en projektgruppe i en stor, kriminel organisation. Projektgruppens eneste formål er at finde smuthuller i lovgivningen i et givent land og svagheder i det givne lands myndighedskontrol. Når hullet er fundet, går gruppen i gang med benarbejdet med at udfylde blanketter, finde navnene på danske selskaber og så indsende de over 2.000 falske refusionsanmodninger. Det bliver gjort systematisk, professionelt og med masser af ressourcer i ryggen. Pengene bliver overført til en konto og inden for få minutter trukket ud igen, og så er de væk.

Ifølge ekspert i økonomisk kriminalitet, Jan Jarlbæk, er det sandsynligvis sådan, det er lykkedes ukendte bagmænd at franarre Skat og den danske stat 6,2 mia. kroner. Jan Jarlbæk har 23 års politierfaring fra stillinger hos Københavns Politi, Rigspolitiets Nationale Efterforsknings Center, Rigspolities Rejsehold samt Europol i Haag. Han har også været efterforskningschef i den private sektor og er i dag adm. direktør og partner i det private efterforsknings- og sikkerhedsfirma Parsifal Services.

»Det er foregået superstruktureret, det er ikke amatører. Men lad os slå fast en gang for alle: Det er ikke raketvidenskab, det er helt almindeligt bedrageri med dokumentfalsk bare med meget store tal,« siger Jan Jarlbæk.

Han peger på, at der meget vel kan være andre lande, der er blevet ramt af det samme som i Danmark.

»Ligesom almindelige mennesker finder på forretningsideer, er der kriminelle, der hele tiden udvikler nye forretningsmodeller. Det tror jeg, der er tale om. Tidligere var det momsskarruseller, så var det CO2-kvoter. Det drejer sig om for dem at finde nye kanaler, hvorfra de kan hæve pengene. Der sidder rundt omkring meget store kriminelle netværk, der har ressourcerne til at finde de her huller, sætte sig ind i reglerne i det pågældende land og så ellers gå i gang. Jeg ser det som ét stort og ressourcefuldt netværk, der har gjort det her,« siger han om den danske sag.

I hans analyse af den aktuelle danske svindelskandale er konklusionen samtidig klar: Pengene er væk.

»Den konto, hvor pengene ryger ind i første omgang, er som regel uinteressant. Det er en konto registreret med et fiktivt firma. Pengene står der ikke mere end fem-ti minutter, så er de trukket ud og er væk. Pengene kunne meget vel ryge ind i en bank i et land som Liechtenstein, hvor bankhemmeligheden gør det meget svært at følge dem og få fat i dem for myndighederne,« siger Jan Jarlbæk.

Kendskab til skattesystemet

Mens Jarlbæk ikke mener, at der har været brugt en dansk mellemmand til at rådgive svindlerne om de danske regler, mener flere skatteeksperter, Berlingske Business har talt med, at det er tilfældet.

»De må have haft et vist kendskab til, hvordan systemet fungerer i Danmark, når de har kunnet gennemskue, hvordan procedurerne er. Jeg tror bestemt ikke på medskyldige i Skat, men det må efterforskningen vise. Det er spændende at se, hvem bagmændene er, og om man kan få dem identificeret i de lande, hvor selskaberne er registreret,« siger Richardt Tabori Kraft, partner og skatte­ekspert i Deloitte.

Han siger, at det er helt almindeligt, at udenlandske selskaber efterspørger rådgivning hos danske rådgivere om hjælp til refusion af udbytteskat.

»De fleste rådgivere, som bliver spurgt, om man kan hjælpe med at søge udbytteskat, vil gøre det. Det er en naturlig del af danske rådgiveres services. Problemet i den konkrete sag er, at det ser ud til, at dokumenterne har været forfalskede. Hvis en rådgiver har set de samme dokumenter, vil rådgiveren også kunne blive bedraget ligesom Skat. Skat har ment, at dokumenterne så fornuftige ud. Så de må ligne de originale udbyttenotaer rigtigt meget,« siger Kraft.

Henning Boye Hansen, der er skatteekspert i revisionsfirmaet BDO vurderer ligeledes, at der kan have været brugt en dansk mellemmand.

»Man kan nemt forestille sig, at man har købt sig til informationer om, hvordan systemet er i Danmark. Det kan godt være en dansker, men det kan også være en udlænding. Når det gælder økonomisk kriminalitet, er det mere et spørgsmål om at få ideen end at få indsigt i skattesager, og så skal man vide, at kriminaliteten er grænseoverskridende,« siger Henning Boye Hansen.

Skatteadvokat Torben Bagge, partner i Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen, er enig.

»Jeg tror, at nogen her i landet må være involveret. Nogen må vide, at man kan udbetale det. For det ved en normal udlænding ikke. Nogen må vide, at den danske kontrol er så lemfældig, og at der er et smuthul. Så der må være en kontakt til Danmark – nogen med et vist kendskab til Skats håndtering af ansøgninger,« siger Torben Bagge.

Han mener, at der kan være danske advokater eller revisionsselskaber, som uforvarende kan være kommet til at hjælpe svindlere. Er det tilfældet, risikerer de at ifalde ansvar, hvis de ikke har kontrolleret sagerne ordentligt – altså f.eks. set efter om kundens udbyttekvitteringer var rigtige og ikke falske.

»Det vil så kræve, at man har handlet uagtsomt, for at det kan kritiseres og være ansvarspådragende,« siger Torben Bagge.