Europol skal finde pengene i skatteskandale

Der bliver gjort en stor indsats for at finde de 6,2 mia. kroner, som er forsvundet i den store skatteskandale, forsikrer skatteministeren.

Skatteminister Karsten Lauritzen oplyser nu over for Berlingske Business, at man vil samarbejde med Den Europæiske Unions politienhed, Europol. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skat, politiet og efterforskerne hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), også kaldet Bagmandspolitet, får nu hjælp fra udlandet til at finde milliarder, som er forsvundet i det, der meget vel kan være danmarks­historiens største svindelsag.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) oplyser nu over for Berlingske Business, at man vil samarbejde med Den Europæiske Unions politienhed, Europol, som har hjemsted i Haag.

Du er som skatteminister ansvarlig for området. Skal skatteyderne forvente, at pengene kan findes igen?

»Erfaringerne viser, at det kan være svært, men ikke umuligt. Europol kommer til at blive involveret i denne her sag. Man vil forsøge at indefryse nogle af de her midler, så jeg håber, at man kan få nogle af pengene tilbage, men udsigterne til det er jo desværre begrænsede,« siger Karsten Lauritzen, som ikke lægger skjul på, at der er tale om kriminalitet, hvor man efter bedste beskub har forsøgt at gemme de 6,2 mia. kr.

Pengene formodes uretmæssigt udbetalt, fordi udenlandske svindlere har foregivet at være aktionærer i danske selskaber og derfor havde krav på refusion af udbytteskat.

»Det er Bagmandspolitiet, som samarbejder med Europol, og det er jo en sag, hvor udbetalingen går gennem en lang række lande. Der er et samarbejde mellem dansk politi og Europol i forhold til grænse­overskridende økonomisk kriminalitet, særligt når det er i den her størrelse. Hvordan det kommer til at foregå i praksis, må man tale med SØIK om. Men dansk politi har et godt samarbejde med Europol, og det regner jeg med, at man bruger i en stor sag som denne her,« lyder det fra Karsten Lauritzen, som ikke vil afvise, at man allerede har indefrosset midler i sagen.

Trods involveringen af Europol tvivler skatteekspert Henning Boye Hansen fra revisionsselskabet BDO på, at det vil lykkes at finde pengene:

»Jeg tror da, at man forsøger sig med alle midler for at sikre, at man får de her penge tilbage. Man har måske heller ikke smækket kassen i på én gang, men har formentlig fulgt med i pengestrømmene, inden man har stoppet udbetalingerne helt. Man bruger alle tænkelige kanaler for at få de penge igen. Men jeg tror heller ikke på, at man gør sig forestillinger om, at man får større held med det.«