Minister: Succes med Apple udløser ikke flere penge

Invest In Denmark skaffede Apples milliardinvestering til Danmark, men Handels- og Udviklingsministeren vil ikke investere yderligere i kontoret, der var med til at skabe succesen.

Foto: PHILIPPE HUGUEN

Apple skal bygge et kæmpe datacenter ved Viborg, og en af grundene er det store arbejde, som Invest In Denmark, en afdeling under Udenrigsministeriet, har lavet for at få elektronik-kæmpen til Danmark. Invest In Denmark fik i 2014 bevilget 40 millioner, som dækker omkostninger til kontorer og ansatte i København, fire udvalgte regioner og 14 udenlandske kontorer i 12 forskellige lande.

Men Invest In Denmarks store succes får dog ikke Handels- og Udviklingsminister Mogens Jensen til at bakke Invest In Denmarks indsats op med yderligere midler.

»Den eksportindsats, vi laver, er utrolig vigtig, samtidig med at vi sikrer fortsatte investeringer i Danmark. Hvis man skal overføre penge til eksempelvis Invest In Denmark, svækker man eksportindsatsen. Den nuværende prioritering er fornuftig,« siger Mogens Jensen.

Dansk Erhverv: Invester i 'Invest in Denmark'

Dansk Erhverv kritiserer de manglende udenlandske investeringer i Danmark, og de opfordrer til, at man bruger flere penge specifikt på Invest In Denmark.

»Der skal ikke så høj succesrate til, før de her penge er tjent ind igen. Man har de senere år barberet lidt på udenrigstjenesten, og vi kunne godt finde på andre steder, det ville være bedre at spare på,« siger Søren Friis Larsen, som er markedsdirektør i Dansk Erhverv.

På forslaget til Finansloven for 2015 skal der skæres på det, der hedder eksport- og investeringsfremme, hvor Invest In Denmarks midler kommer fra. I 2014 brugte man 347,1 millioner kroner på det område, og i Regeringens, SF og Enhedslistens finanslovsforslag for 2015 vil man bruge cirka fem millioner mindre på området. Beløbet skal sættes yderligere ned i 2016, 2017 og 2018.

Mogens Jensen vurderer Invest In Denmark som en stor succes, og han håber, at investeringen vil gøre arbejdet nemmere for Invest In Denmark fremover, så de får endnu mere succes ud af de midler, de har til rådighed.

Invest In Denmark skaber arbejdspladser

Invest In Denmark har en målsætning om at skabe 1200 arbejdspladser på indsatsen i år, og det er 100 mere end sidste år. Indtil videre har de hvert år nået målet og skabt de planlagte arbejdspladser.

»Invest In Denmark har mere end opfyldt målsætningen. De har været en rigtig god investering for Danmark,« siger Mogens Jensen.

Han ved ikke præcist, hvor mange arbejdspladser, Apple giver Viborg Kommune, når anlægsperioden er færdig, men han vurderer, at der vil være fast arbejde for i hvert fald over 80 medarbejdere i forbindelse med datacentret.

Mogens Jensen siger dog, at det er nonchalant kun at se på de mennesker, som direkte bliver ansat på datacentret, og han peger på afledte effekter, som kan give langt flere arbejdspladser.

Det er uvist, hvor mange arbejdspladser, Apple-investeringen reelt giver det danske samfund. Et lignende datacenter i North Carolina skabte 40 job, hvorimod det vurderes, at Facebooks datacenter i Luleå skabte 2200 arbejdspladser ifølge en analyse fra Boston Consulting Group. Viborgs borgmester Torsten Nielsen snakkede mandag om, at 10.000 arbejdspladser kunne komme til egnen, men der er ikke meget, der bakker de tal op på nuværende tidspunkt.