Norge raser over Apples valg af Danmark

Apples kommende datacenter ved Viborg skal holdes i gang af strøm fra de norske elve, hvilket bestemt ikke bliver vel modtaget i Norge.

Norges mange elve og vandløb leverer strøm til Danmark - og altså også til Apples kommende datacenter ved Viborg. Foto: Jens Ottosen, Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apples valg af Danmark for sit første europæiske datacenter ser ud til at kunne udløse en ny, nordisk kappestrid.

I Norge er man nemlig svært krænket over den amerikanske IT-gigants beslutning om at bruge 6,3 milliarder kroner i Danmark.

»Jeg er overrasket, og det er et lille slag i ansigtet,« siger Per Morten Hoff, der er generalsekretær i IT-brancheforeningen IKT Norge til nyhedstjenesten E24.no.

Det er nemlig norsk vandkraft, som sikrer danskerne noget af den strøm, der skal til for at holde hjulene i gang.

Som at sælge arvesølvet

»Det bliver lidt som at sælge arvesølvet. Her eksporterer vi ren, norsk strøm til vore lave priser til Danmark, men de slipper for både grønne certifikater og elafgiften,« siger Per Morten Hoff med henvisning til, at de danske elafgifter er lavere end Norges tilsvarende.

Apple har valgt Foulum ved Viborg til sit 166.000 kvadratmeter store datacenter, som skal stå færdigt i 2017, og hvorfra Apples onlinetjenester med musikbutikken iTunes Store og App Store, hvorfra man henter og køber programmer, som de største. Det er lagt lige op ad transformatorstationen Tjele, hvor energi fra Norge bliver omdannet og sendt ind i det danske elnet, skriver Ingeniøren. Oveni kommer vindkraft fra havturbineparken i Vesterhavet, så alt i alt vil datacenteret kunne køre på vedvarende energi.

Per Morten Hoff lader sig dog ikke slå ud, selv om Apple nu har valgt Danmark, Google Finland og Facebook Sverige til deres datacentre.

»Vi er i dialog med to internationale aktører,« siger han til E24.