Dansk Erhverv: Vi har for få Apple-historier

På trods af Apples kæmpeinvestering, skal regeringen og danske virksomheder ikke hvile på laurbærrene, siger Dansk Erhverv, der peger på dårlige investeringstal.

Borgmester Torsten Nielsen og Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen var begejstrede for Apples investering i byen, men Dansk Erhverv mener ikke, der er nok udenlandske investeringer i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flemming Jeppesen

Apples investering i et hypermoderne datacenter ved Viborg har fået danske politikere og erhvervsfolk til at løbe rundt med armene over hovedet. Ifølge Dansk Erhverv kan man godt få hænderne ned og placere dem i nogle arbejdshandsker.

»Alle var på den anden ende af begejstring, men når man ser på overordnede tal for udenlandske investeringer i Danmark, er det vigende. Vi har godt erhvervsklima, men der er store udfordringer«, siger Søren Friis Larsen, der er markedsdirektør ved Dansk Erhverv.

Tallene, som Dansk Erhverv henviser til, er de såkaldte FDI-tal, der viser niveauet for udenlandske investeringer i det danske erhvervsliv. Tallene viser, at udenlandske investeringer ind i Danmark er stort set uændret siden årtusindskiftet, hvorimod danske virksomheder har investeret markant i udlandet.

Invest In Denmark med klart fokus

Regeringen brugte sidste år cirka 347 millioner kroner på Eksport- og Investeringsfremme, som ligger under Udenrigsministeriet. Det er en del af de penge, der går til Invest In Denmarks arbejde for at fremme investeringer i Danmark.

Invest In Denmark har kæmpet hårdt for, at Apple skulle placere sit datacenter til 6,3 milliarder i Danmark. Det har de gjort ved benhårdt fokus på at vælge de brancher ud, som især kan drive dansk vækst fremadrettet og kan markedsføres godt i udlandet.

Invest In Denmark satser især på den grønne sektor, biotech og IT, og det har nu givet pote i forhold til den største udenlandske anlægsinvestering i Danmark nogensinde. Ifølge direktør for Invest In Denmark, Dorte Bech Vizard kan de bruge Apple-investeringen fremadrettet til at vise, at Danmark er attraktivt for også de helt store virksomheder.

»Udenlandske investeringer kommer ikke af sig selv. Men det her er et bevis på, at vi har gode rammebetingelser i Danmark,« siger Dorte Bech Vizard.

Skatter og afgifter er vigtige

Søren Friis Larsen er glad for, at en stor virksomhed som Apple placerer en så stor investering i Danmark, men han peger på, at der altså sjældent er Apple-historier i dansk erhvervsliv.

»Når vi bliver så begejstrede, er det selvfølgelig et tegn på, at det sker for sjældent. Som en lille økonomi er det vigtigt med udenlandske investeringer, og dem får vi ikke nok af. Man skal ikke kun pege på politikerne, men afgifter og skatter betyder meget,« siger Søren Friis Larsen.

Rammevilkårene spiller en central rolle for virksomheder, og selvom regeringen har gjort dansk erhvervsliv godt med sine vækstpakker, efterlyser Søren Friis Larsen mere handling.

»Rammevilkår er det vigtigste. Jo flere krydser, en udenlandsk virksomhed kan sætte på sin liste med vilkår, jo større chance er der for, at vægtskålen tipper over til Danmarks fordel,« siger Dansk Erhvervs markedsdirektør.