Jagten på frugterne af Apples milliardinvestering går ind

I Viborg jubler de stadig over nyheden om, at Apple vil placere et nyt datacenter til 6,3 mia. kr. nær byen. Men nu begynder forhandlingerne om at høste frugterne af de gode hensigter.

Apple investerer 6, 3 milliarder kroner i nyt datacenter ved Foulum nær Viborg i Midtjylland. Centret skal ligge bag den store transformatorstation her på billedet. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens amerikanerne er sure over Apples kapitalflugt over Atlanten, står danske virksomheder og politikere på spring for at sikre største mulig gevinst af den amerikanske ikonvirksomheds 6,3 mia. kr. store investering i et datacenter i Foulum nær Viborg.

Christian Hagelskjær, adm. direktør for det kommunalejede Energi Viborg, der står for fjernvarmeforsyningen i Viborg Kommune, er én af dem, der får mest travlt i den kommende tid. Aftalen med Apple indeholder en hensigtserklæring om, at overskudsvarmen fra det nye datacenter skal udnyttes som fjernvarme i Viborg og omegn. Nu skal hensigtserklæringen omsættes til en konkret aftale.

»Det er et æble, der er faldet ned i vores turban,« siger Christian Hagelskjær.

Energi Viborg har i lighed med de fleste andre fjernvarmeleverandører, der er afhængige af decentrale kraftvarmeværker baseret på naturgas på jagt efter nye, billigere og mere stabile energikilder.

Fra 2018 er det nemlig slut med at modtage offentligt tilskud til at opveje lave elpriser i form af det såkaldte grundtilskud. Beregninger har vist, at det kan komme til at koste fjernvarmekunderne flere tusinde kr. ekstra om året.

»Apples datacenter vil frigive så meget overskudsvarme, at vi i princippet vil kunne opvarme ikke blot alle husstande i Viborg by, men i hele kommunen. Men Viborg Kommune er meget udstrakt geografisk, og det er ikke sikkert, det kan betale sig at investere i at få fjernvarme ud til alle byer i kommunen,« siger Christian Hagelskjær.

Samtidig bliver Energi Viborg nødt til at investere i et anlæg med varmepumper i forbindelse med Apples datacenter, hvis Apples overskudsvarme skal kunne bruges til fjernvarme. »Vi skal nu forhandle en aftale med Apple på plads, blandt andet om prisen på overskudsvarmen. Og så skal vi finde ud af, om det er rentabelt for os at investere i anlægget og infrastrukturen. Derfor kan jeg ikke sige noget om, hvad det betyder for prisen for fjernvarmekunderne, men fjernvarmen burde blive billigere end i dag,« siger Christian Hagelskjær.

På rådhuset i Viborg er kommunaldirektør Lasse Jacobsen begyndt at slappe af, efter at han ikke længere behøver at holde Apples interesse i kommunen hemmelig for byrådsmedlemmer og rådhusansatte.

»Vi skal nu i gang med at lave lokalplan for området, have den i høring og have den vedtaget i kommunalbestyrelsen,« siger Lasse Jacobsen.»Apple har ikke tilkendegivet andet, end at de skal behandles lige som alle andre virksomheder, og vi har ikke mødt nogle ønsker om særbehandling. Så jeg tror ikke, det bliver et problem,« siger Lasse Jacobsen, der heller ikke ser ud til at skulle bekymre sig om at skulle til at ekspropriere jord for at Apple kan få plads til sit center.

»Størstedelen af den grund, Apple skal bygge på, er statsejet jord, men der er også enkelte private, som bliver berørt. Men det er Apple, der står for at få en aftale med dem på plads. Vi har bare formidlet kontakten. Vi har ingen planer om ekspropriation, men man kan selvfølgelig aldrig afvise det i sådanne sager,« siger Lasse Jacobsen.