Hyppige fyringsrunder bliver normale i danske virksomheder

Det bliver mere normalt med store afskedigelsesrunder i de danske virksomheder, der er udsat for hårdere konkurrence og tvunget til hele tiden at effektivisere.

Tilbage i august i år varslede Lundbeck en omfattende spareplan, der inkluderere cirka 1000 stillingsnedlæggelser. Her forlader medarbejdere hos Lundbeck i Valby kantinen kl. 10.15 efter medarbejdermøde, onsdag den 19. august 2015. Fold sammen
Læs mere

Finanskrisen er overstået, og udsigterne er blevet lidt lysere. Men forestillingen om, at virksomhederne derfor er færdige med at fyre medarbejdere, er for optimistisk. Tiden med en sikker ansættelse er forbi, vurderer flere eksperter, efter at en række store danske virksomheder som A.P. Møller - Mærsk, Carlsberg og Lundbeck for nylig har bebudet store afskedigelsesrunder.

»Jeg tror, det er blivende. En del virksomheder er ude at optimere deres medarbejderstab og bruger den moderate vækst som et alibi for at optimere,« siger Henrik Henriksen, chefstrateg i pensionskassen PFA.

A.P. Møller-Mærsk er klar til at fyre flere end 5.000 medarbejdere i containerrederiet Maersk Line og i olieselskabet Maersk Oil, der er ramt af en svær udvikling på deres markeder. Også selskaber som Carlsberg, Lundbeck og Rockwool er blandt de store danske virksomheder, som har følt sig tvunget til at opsige flere medarbejdere. For de tre sidstnævnte er det sket samtidig med, at en ny topchef er trådt ind ad døren.

»Det er efterhånden mere reglen end undtagelsen, at en ny ledelse skal skabe en krisebevidsthed, og det kan man blandt andet opnå ved at gennemføre en fyringsrunde,« siger Niels Leth, aktieanalysechef i Carnegie.

Levér eller bliv fyret

De danske virksomheder er de seneste 20-30 år kastet ud i en anden og langt hårdere konkurrencesituation. I takt med at globaliseringen har åbnet nye markeder, har de fået nye konkurrenter. Nogle af dem kommer med lavere omkostninger og har tvunget danske virksomheder til at indrette sig anderledes og med en mere effektiv organisation.

Det har også medført, at bestyrelserne i de danske virksomheder har været tvunget til at indrette sig på en måde, hvor de er konkurrencedygtige. Kan de ikke det, bliver ledelsen skiftet ud.

»Der er en klar tendens mod, at der hurtigt kommer ny ledelse i selskaber, som underperformer i forhold til sin branche eller i forhold til det, som, bestyrelsen mener, er selskabets potentiale,« siger Niels Leth.

Han vurderer som Henrik Henriksen, at der vil komme afskedigelser oftere end det, som danske medarbejdere oplevede i 1970erne og 1980erne.

»Jobsikkerheden i danske virksomheder er generelt blevet meget mindre, men til gengæld er jobmarkedet blevet mere fleksibelt, fordi der hurtigt opstår nye muligheder,« siger Niels Leth.

Investorer belønner forrentning

Dansk erhvervsliv blev ramt af en voldsom opbremsning efter finanskrisen i 2008. Her blev der afskediget i stor stil, fordi omsætningen i mange virksomheder faldt. De mange reduktioner har forbedret rentabiliteten løbende, når der bliver sammenlignet på indtjeningen i forhold til omsætning. Det er en udvikling, som Danmark deler med flere andre lande, fortæller aktiestrateg Michael Friis-Jørgensen fra Alm. Brand.

»Det er en tendens, vi har set – også uden for Danmark. Toplinjerne har været belastet af manglende vækst, og så har man kun kunnet fastholde indtjeningen ad én vej: Nedskæringer og nedbemandinger,« siger han.

Ved de store fyringsrunder i flere C20-selskaber har markedet belønnet topledelsens spareiver særdeles positivt. Det kom tydeligst til udtryk, da Kåre Schultz fyrede 1.000 medarbejdere i Lundbeck: Aktien steg med over 19 procent.

»Investorerne belønner udsigten til, at man får forrentet sin investerede kapital bedre, det er det, vi belønner. Det er opbakning til en mere tidssvarende strategi, som aktiemarkedet sætter pris på og tror på,« siger Kasper Brix-Andersen, der er seniorporteføljemanager i Bankinvest og følger de danske børsnoterede selskaber tæt.

Blandt andre større virksomheder, der har fyret danske ansatte i 2015, er Haldor Topsøe, Bang & Olufsen, FLSmidth, Coloplast, Dansk Supermarked og Danish Crown, mens også flere IT-selskaber har skåret medarbejderantallet ned.