Finanskrisen har gjort det legitimt at fyre

Efter mange års dyb økonomisk krise er verden blevet vænnet til, at det også kan gå skidt for selv store virksomheder. Det er med til at legitimere store fyringsrunder, selv om økonomien har det bedre.

Lundbecks nye topchef, Kåre Schultz, havde selv sparekniven fremme, da han tilbage i august nedlagde cirka 1000 stillinger i medicinalkoncernen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Året er 2008. Verdens finansmarkeder er frosset til, internationale storbanker falder på stribe, og selv velpolstrede selskaber rykker med rekordfart tæt på afgrunden.

Virkeligheden var benhård under finanskrisen, og for mange virksomheder var modsvaret et lige så hårdt fokus på omkostninger med dertilhørende afskedigelser. En tendens der er fortsat siden.

»Den hårde krise har været med til at legalisere de efterfølgende restruktureringer. De er fortsat lige siden, og selv om mange virksomheder har oplevet fremgang, har de hele tiden et spareprogram kørende, for man er meget opmærksom på, at omkostningerne ikke stiger for meget,« siger senioranalytiker i Sydbank Jacob Pedersen.

De seneste måneder har særligt eliteselskaberne i Danmark holdt for med sparekniven, og såvel Carlsberg som Lundbeck og A.P. Møller - Mærsk har været igennem store fyringsrunder. De tre nedbemandinger har forskellige årsager, men skriver sig alligevel ind i en lang række af fyringsrunder, som er kommet drypvist siden finanskrisen. Og det bør vi måske vænne os til, mener chefstrateg i PFA Henrik Henriksen:

»Man kan i virkeligheden godt fyre med den ene hånd og ansætte med den anden. Det er en tendens, der er blevet tydelig efter finanskrisen, hvor vi har vænnet os til, at økonomien kan tvinge virksomheder til at afskedige,« siger han.

Såvel Jacob Pedersen som Henrik Henriksen understreger, at de danske virksomheder over en bred kam er kvalitetsvirksomheder, der klarer sig godt på et ellers sløjt verdensmarked, og netop denne beviste evne til at overleve kan danne grobund for nye afskedigelser:

»Virksomhederne har fået bevist, at det her kan betale sig, og at de rent faktisk er dygtige til at skære i forretningen – det er noget, som giver selvtillid, når markedsmedvinden ikke er så god,« siger Jacob Pedersen.