Farvel til endnu 30.000 ansatte før opsplitning

IT-giganten HP skal igennem endnu en massefyring, inden den 1. november splittes op i to selskaber.

HP-koncernen splittes fra november i to selskaber og skal nu igennem endnu en massefyring. Arkivfoto: Jim Young, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Young

Sidste år røg der 55.000 stillinger. Nu vil den amerikanske IT-gigant Hewlett-Packard (HP) nedlægge endnu mellem 25.000 og 30.000 jobs i sin nye erhvervsdivision, fordi hele teknologibranchen er presset af faldende priser.

Den nye fyringsrunde, som skal skære 2,7 milliarder dollars af omkostningerne om året, vil betyde et farvel til omkring ti procent af alle HP-ansatte i verden. I oktober 2014 havde HP omkring 302.000 ansatte. I første omgang forventer HP dog at tage et smæk på samme 2,7 milliarder dollars i 4. kvartal, når der skal betales fratrædelsesgodtgørelser. Hvor i verden der skal skæres, og hvor meget der skal skæres, er endnu ikke blevet meddelt.

Nok ikke slut endnu

»Antallet er sørgeligt større, end visse mennesker kunne have forventet, men jeg mener, at det afspejler, hvor store problemer HP har haft med sine tjenester. Jeg er dog, ærligt talt, ikke sikker på, at det er slut med fyringer i HP,« siger Charles King, direktør for konsulentfirmaet Pund-IT, til nyhedsbureauet Reuters.

Senere tirsdag kom det da også frem, at yderligere 3.300 stillinger - svarende til syv procent af den samlede jobstyrke - bliver skåret væk over de næste tre år fra PC- og printerdivisionen, som snart udskilles i et selvstændigt selskab, når HP-koncernen 1. november splittes op.

Dermed vil HP-koncernen på ti år have fyret flere end 100.000 ansatte.

Med den nye fyringsrunde skærer HPs topchef siden september 2011, Meg Whitman, hårdt igennem i sit forsøg på at få den gamle kæmpe bragt på økonomisk fode igen. HP har i mange år været et selskab i krise og besluttede derfor at splitte den store koncern op i to selskaber, HP Enterprise og HP Inc. HP Inc. skal stå for produktion og salg af PCer, printere og anden hardware. Det er HP Enterprise, som Meg Whitman selv vil stå i spidsen for, der skal gennem den nye nedskæringsrunde.

Flytter til lavtlønslande

Opsplitningen er global. I Danmark er den 43-årige Morten Illum siden 1. august administrerende direktør for HP Enterprise, mens 46-årige Thomas Persson bliver hans kollega som chef for HP Inc.

Meg Whitman kom til HP efter med succes at have drevet internetauktionshuset eBay frem. Hun gjorde det gentagne gange klart, at det vil tage mange år at få genrejst HP, der i april-juni genvandt førerpositionen som Europas bedst sælgende PC-mærke. Hver femte PC, som blev leveret til butikshylderne i Europa, stod der HP på. På verdensplan er HP nummer to med en markedsandel på 17,4 procent. PC-markedet har dog været under heftigt prispres, og i maj-juli faldt HPs omsætning på salg af PCer og printere med 11,5 procent i forhold til året før. Denne division er HPs største.

HP har gradvis flyttet sin arbejdsstyrke til lande, hvor omkostningerne er lavere. I 2013 arbejdede 36 procent af de ansatte i HP Enterprise-divisionen i lavtlønslande, i år er tallet steget til 42 procent, og i 2018 skal det ligge helt oppe på 60 procent, lyder planen.

Selv efter nedskæringsrunden vil HP være den tredjestørste IT-arbejdsgiver efter IBM og Accenture, der ved udgangen af 2014 havde henholdsvis 379.000 og 305.000 ansatte på verdensplan.