Fest eller fuser? Sådan reagerer markederne, hvis Trump bliver præsident - fortalt i GIFs

Så er det amerikanske valg skudt i gang. Her er alt, hvad du skal vide, hvis Donald Trump eller Hillary Clinton vinder.

Fotos: Scanpix samt screendump fra Giphy.com. Fold sammen
Læs mere

Mens verden venter i spænding på, om Hillary Clinton eller Donald Trump bliver USAs næste præsident, giver Berlingske Business her et overblik over, hvordan reaktionerne vil blive, alt afhængigt af hvem der vinder valget.

​Hvis Donald Trump vinder:

Kursfald i USA:


Investorerne reagerer på choksejren ved at sælge ud af risikable aktiver som aktier, og der er usikkerhed på alle fronter – særligt hvis Republikanerne vinder begge kamre. Aktierne falder mellem fem og ti procent i USA.

Pesoen dykker:


Donald Trump er ikke en populær herre i Mexico. Han har talt for en toldbarriere på 35 procent på mexicanske varer og om at bygge en mur på grænsen til nabolandet. Den mexicanske valuta, pesoen, styrtdykker.

Kul på energiselskaberne:


Donald Trump er begejstret for udvinding af skifergas og fossile brændsler: Olie- og kulindustrien har kronede dage på børsen.

Faldende renter:


Obligationsrenterne stiger, og renterne falder. Rente­forhøjelsen fra den amerikanske centralbank, som analytikerne forventede i december, er med stor sandsynlighed afblæst, og måske vælger centralbankchef Janet Yellen endda at trække sig i lyset af den kritik, hun har fået fra Donald Trump.

Hvis Hillary Clinton vinder:

Kursstigninger i USA:


Investorerne ånder lettede op, men sejren var forventet, så kursstigningerne begrænser sig til mellem tre og fem procent. Taberne vil være finanssektoren og medicinalselskaber, da Hillary Clintons politik potentielt kan ramme indtjeningen.

Usikkerhed i medicinalselskaberne:


Visse medicinal-, biotek og sundhedsaktier vil være under pres, da Hillary Clinton har udtalt sig kritisk om priserne på medicin i USA og har talt for strengere regulering.

Investorerne tager risiko igen:


Hillary Clinton er markedernes »sikre valg,« så hvis hun vinder, vil investorerne tage mere risiko ind i deres porteføljer, og man vi se »sikre havne« som guld, schweizerfranc og yen falde i pris.

Moderate kursstigninger i Danmark:


Danske aktier vil stige mindre end i andre europæiske lande. Billedet vil være noget mere moderat i Danmark, fordi vi har en større eksponering mod medicinalselskaber.