Trump kan skrive historie på aktiemarkederne hvis han vinder

USAs præsidentvalg rykker ikke ved aktiemarkederne, viser historien. Men den regel kan Donald Trump ændre, hvis han vinder over Hillary Clinton i kampen om Det Hvide Hus, vurderer analytikere.

Arkivfoto. »Aktiemarkedet har jo mere eller mindre valgt Hillary Clinton som præsident. Så i det tilfælde, hvor hun vinder, vil den positive markedsreaktion være mindre end det kursfald, som vi vil opleve, hvis Trump vinder,« siger Otto Friedrichsen. Fold sammen
Læs mere

Det amerikanske præsidentvalg er som juleaften for erhvervsjournalister, og denne valgkamp er ingen undtagelse. Det fyger med meninger og analyser om, hvordan de finansielle markeder vil reagere på sejr til henholdsvis Hillary Clinton eller Donald Trump.

Historien har vist, at markedernes umiddelbare reaktion på præsidentvalg sjældent er vedvarende, og snart ændrer investorerne deres fokus til alle mulige andre emner, end hvem der sidder i det ovale kontor i Det Hvide Hus. Men denne gang har historien en helt ubekendt faktor – og han hedder Donald Trump.

»Alle er enige om, at der denne gang har været tale om en anderledes valgkamp for den ene kandidats vedkommende. Trump har rokket ved noget, der hidtil har været forholdsvis nagelfast, som internationale handelsaftaler, toldmure og kritik af egen centralbank,« siger Henrik Drusebjerg, der er chefstrateg i investeringsbanken Carnegie

Han vurderer, at der vil komme en negativ reaktion på aktiemarkederne, hvis Donald Trump mod forventning vinder valget.

»Om den bliver på fem procent eller ti procent, er ikke til at sige. Men jeg er ret sikker på, at en Trump-sejr vil få negativ konsekvens for markederne,« siger Henrik Drusebjerg.

Markedet regner med Clinton

De seneste meningsmålinger peger på, at Hillary Clinton fører mod Donald Trump, og finansmarkederne forventer også, at det er demokraten, der løber med sejren, når stemmerne er talt op, siger Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje.

Så meget desto større vil reaktionen også blive på verdens børser, hvis republikaneren Donald Trump løber med sejren.

»Aktiemarkedet har jo mere eller mindre valgt Hillary Clinton som præsident. Så i det tilfælde, hvor hun vinder, vil den positive markedsreaktion være mindre end det kursfald, som vi vil opleve, hvis Trump vinder,« siger Otto Friedrichsen.

Han forventer, at en Trump-sejr vil kunne udløse kursfald på de amerikanske børser på mellem fem og ti procent, afhængigt af hvordan magtfordelingen bliver i de to kamre i den amerikanske kongres.

Og mens investorerne vil sælge ud i risikobetonede aktiver som aktier, vil de i stedet placere pengene i såkaldte »sikre havne« som guld, schweizerfranc og japanske yen vil falde i pris.

I scenariet, hvor Hillary Clinton vinder en forventet sejr, vil aktierne på Wall Street reagere med moderate prisstigninger på omkring tre procent, forventer Otto Friedrichsen.

Trump-sejr kan aktivere centralbanken

En anden gruppe, der holder skarpt øje med udviklingen i den amerikanske valgkamp, er rentekomiteen i den amerikanske centralbank, Federal Reserve – Fed.

Forventningen er, at Fed vil hæve renten i december, og det vil fortsat være forventningen, hvis Hillary Clinton vinder præsidentvalget. Vinder Trump til gengæld, vil centralbanken være nødsaget til at genoverveje strategien, vurderer Otto Friedrichsen.

»I perioder med stor volatilitet på de finansielle markeder har vi tidligere set, at centralbanken ikke har været afvisende over for at sætte tingene på pause og udskyde rentestigninger,« siger Otto Friedrichsen.

Begge kandidater har lovet investeringer i infrastruktur, og Donald Trump går ind for skattelettelser, der underskudsfinansierede eller ej, vil have en ekspansiv effekt på økonomien i USA. Det vil sætte centralbankens meget ekspansive pengepolitik i et nyt lys, og givetvis tvinge rentekomiteen til at modsvare skattelettelserne. Situationen bliver ikke mindre kuriøs af, at Donald Trump har luftet muligheden for at udskifte centralbankchef Janet Yellen, som er demokrat, når hendes embedsperiode udløber i 2018.