Trump-sejr vil koste 10.000 danske arbejds­pladser

Vinder Trump præsidentvalget, kan han kickstarte en amerikansk recession, der kan komme til at koste milliarder af kroner for danske eksportvirksomheder.

Arkivfoto. Vinder Trump præsidentvalget, kan han kickstarte en amerikansk recession, der kan komme til at koste milliarder af kroner for danske eksportvirksomheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: RICK WILKING
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Slutspurten i den amerikanske valgkamp er i fuld gang, og spændingen om det endelige resultat er steget i de seneste uger, hvor Donald Trump har halet ind på Hillary Clinton i kampen om at indtage det mest magtfulde politiske embede i verden. Uanset hvad vil resultatet få stor betydning for de danske virksomheder.

En Trump-sejr vil nemlig markere et opgør med den åbne og frihandelsorienterede tilgang til resten af verden, som USA har haft i de seneste mange årtier, og som danske virksomheder i særlig grad har nydt godt af.

Ifølge beregninger, som Nordea har lavet for Berlingske Business, kan en Trump-sejr på onsdag sende den amerikanske økonomi ind i en recession, der kan komme til at koste op mod 10.000 danske arbejdspladser. Beregningerne bliver bakket op af Nykredit. Den dystre prognose fra Nordea bygger på, at det vil lykkes for Trump at gennemføre den økonomiske politik, han har fremlagt i valgkampen.

For at beskytte amerikanske arbejdspladser har Trump lagt op til at indføre en told på import fra Kina på 45 pct. og en told på 35 pct. på import fra Mexico. Det kan starte en global handelskrig, som vil øge de amerikanske forbrugerpriser med tre procentpoint og dermed give et gevaldigt slag til det amerikanske privatforbrug, som er meget afgørende for væksten i USA.

Nordea vurderer, at det allerede i 2018 kan føre til en vækst på nul pct. i USA, som derefter vil blive afløst af en direkte recession.

Det vil give et negativt stød til den danske eksport til USA, ligesom det vil ramme eksport til lande, som ligeledes eksporterer meget til amerikanerne.

Først Brexit, og så måske Trump

Cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen peger på, at Danmark vil være et af de lande, som vil blive hårdest ramt af politikken efter en Trump-sejr, fordi Danmark er en lille, åben økonomi. Og virkningerne af Trump som præsident vil være større end effekterne af Brexit.

»Brexit og en Trump-sejr er to negative stød til den danske økonomi, der begge kommer på et meget uheldigt tidspunkt. Det, som især er bekymrende for Danmark, er tendenserne til modstand mod globaliseringen. Vi lever af vores handel med udlandet og har stor gevinst af at deltage i den internationale frie handel,« siger Helge J. Pedersen, der mener, at det er paradoksalt, at Trump ønsker at skabe amerikanske arbejdspladser med sin politik, men risikerer at gøre det stik modsatte.

»Men det er klart, at antagelsen om, at den amerikanske økonomi kører ind i en recession, afhænger at, at Trump agerer, som han har sagt, at han vil gøre i valgkampen. Hvis vi kommer til at se en mere pragmatisk Trump som præsident, vil situationen være en lidt anden,« siger Helge J. Pedersen.

Ifølge Nordeas tal vil en Trump-sejr også kunne mærkes direkte på den danske vækst: Vinder Donald Trump valget, vil det betyde en dansk BNP-vækst på 1,4 pct. både 2017 og 2018, mens danskerne med Hillary Clinton som præsident vil kunne se frem til en vækst på 1,5 pct. til næste år og 1,7 pct. i 2018. Begge scenarier er højere end de vækstrater, Danmark oplevede gennem finanskrisen.

Cheføkonom i Nykredit Tore Stramer understreger betydningen af den danske eksport til USA. Han peger på. at den danske eksport til USA er på 100 mia. kr. om året, og at 60.000 danske job er direkte knyttet til eksporten til USA.

»Forestiller man sig, at amerikansk økonomi efter en Trump-sejr går i bakgear, således at BNP falder med 2,5 pct. og dollaren samtidig bliver svækket med fem pct. over for kronen, vil det koste i omegnen af 7.500 danskere jobbet i løbet af kun to år,« siger Tore Stramer.

»Dertil kommer, at dansk BNP vil falde med cirka ti mia. kr. Hvis man dertil forestiller sig, at der opstår en global handelskrig, der fører til generelt fald i efterspørgslen på det danske eksportmarked på én pct., vil det koste yderligere 10.000 job,« siger Tore Stramer.

Komplet umuligt at sætte tal på

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen er professor på Københavns Universitet og tidligere overvismand. Han mener, at det er for tidligt at spå om de økonomiske konsekvenser ved en Trump-sejr.

»Det er lidt lige som ved Brexit. Vi kan sige, at det kommer til at udløse en vis usikkerhed, men hvordan den præcis kommer til at udmønte sig; hvor meget efterspørgsel vil falde væk? Hvornår vil det ske? Dér er vi jo helt på herrens mark. Hvis han virkelig får sat frihandels­ideen tilbage, så er det ikke godt for Danmark, det er helt klart. At sætte tal på det, det mener jeg er fuldstændigt umuligt,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Han advarer dog imod at overdramatisere betydningen af valget på tirsdag. »Jeg er en lille smule skeptisk over for, om han virkelig vil gøre noget, der i den grad markerer et fjendskab over for Europa. Jeg tror, han er meget mere komfortabel med at gøre noget, der er fjendtligt over for Mexico,« siger han.