Mærsk sender usædvanlig stikpille til Donald Trump

Dagen inden det amerikanske valg understreger A.P. Møller - Mærsk, at frihandelsaftaler er helt centrale for væksten i verden - aftaler som Donald Trump vil af med.

A.P. Møller – Mærsk siger dagen inden det amerikanske valg, at USA bør gå ind i flere frihandelsaftaler. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLO ALLEGRI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A.P. Møller – Mærsk håber på en verden med flere frihandelsaftaler, siger den danske olie- og shippingkoncern i usædvanlig klar udmelding om de aftaler, som det danske selskab mener er med til at øge væksten i verden.

Men det er lodret imod de tanker, som den ene af USA's præsidentkandidater Donald Trump er kommet med. Han fører i øjeblikket et korstog mod frihandelsaftalerne og stempler dem i offentligheden som »katastrofale« for den amerikanske økonomi.

A.P. Møller – Mærsk siger dagen inden det amerikanske valg, at USA bør gå ind i flere frihandelsaftaler.

»I USA vil vi som altid arbejde for, at der er konkurrencedygtige rammebetingelser for at drive virksomhed. Vi håber i den forbindelse også på, at USA på sigt bliver klar til at indgå i nye handelsaftaler, der kan fremme økonomisk vækst hjemme og hos handelspartnere,« skriver Anders Wurtzen, der er chef for lobbyaktiviteterne i A.P. Møller – Mærsk – i en mail til Berlingske.

Donald Trump har blandt andet sagt, at USA vil trække sig ud af Verdenshandelsorganisationen (WTO), hvis han bliver valgt som præsident. Han har sagt, at biler fra Mexico vil blive pålagt en straftold på 35 pct., hvis de bliver importeret til USA. Og han har truet med at stoppe de frihandelsaftaler, som USA er i gang med at færdigforhandle med Stillehavsområdet og med EU.

A.P. Møller – Mærsk understreger, at virksomheden historisk har haft gode forhold til USA og håber det forsætter.

»Vi har haft et godt samarbejde med skiftende amerikanske regeringer gennem tiden, og det ser vi frem til at fortsætte under en ny præsident og med ny administration,« hedder det fra Anders Würtzen.

Den danske virksomhed understreger, at valget i USA er meget centralt af flere grunde.

»Valget i USA er vigtigt for os som international virksomhed. Både fordi USA er et vigtigt land for flere af vores forretninger, og fordi USA’s indflydelse i verden er stor,« skriver Anders Wurtzen.

I de fleste meningsmålinger fører demokraternes Hillary Clinton, men hendes forspring er de seneste uger skrumpet ind.