Danske Bank advarer: Farligt at vænne sig til lave renter

Renten i Danmark vil næppe stige på markant vis de første to til tre år, og det rummer en fare for, at mange herhjemme begynder at vænne sig lidt for til meget lave renter og bygger det ind i deres privatøkonomi. Sker det, så får vi et problem, når renten stiger, vurderer topchefen for Danske Bank.

Danske Banks topchef Thomas Borgen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Renten i Danmark er lav og ser ud til at blive ved med at være det – længe endnu. Der er nok mindst tre år endnu, hvor danskere med lån vil kunne glæde sig over renter, der skraber bunden. På kort sigt kan renten måske endda blive endnu lavere, fordi Den Europæiske Centralbank (ECB) er på vej med opkøb af obligationer, ligesom det er sket i stort omfang i USA, Storbritannien og Japan. Det vil smitte af herhjemme og sende renten ned.

Det er Thomas Borgen, ordførende direktør for Danske Bank, og ansvarlig for et samlet udlån på omkring 1.600 milliarder kroner, der kommer med denne vurdering.

Thomas Borgen peger dog på, at den meget lange periode med lave renter risikerer at lulle folk i søvn, hvor mange glemmer, at renten pludselig kan stige.

»Både private og virksomheder skal være varsomme med at vænne sig til de enestående lave renter, som vi har haft i nogen tid nu. Danske boligrenter er blandt verdens absolut laveste, og det rummer en fare for, at folk begynder at basere deres privatøkonomi på, at renten bliver ved med at være lav. Men sandsynligvis vil vi om måske ti år se tilbage på dette her som noget helt unikt og ganske ekstraordinært. Tænk på, at det er muligt at få et 30-årigt boliglån til tæt ved to procent i rente. Det vil måske aldrig ske igen,« siger Thomas Borgen.

Han tilføjer, at prisen for et boliglån uden afdrag og med kort løbetid er ekstrem lav.

»Det koster under 800 kroner efter skat at låne en million kroner ekstra med et sådan lån. Det er så lidt, at folk næsten glemmer det. Men hvis renten pludselig stiger til fem procent, så er det lige pludselig fem gange 800 kroner, der skal betales om måneden, og så er det mere alvorligt,« fremhæver Thomas Borgen.

Behov får boligprisen op

Den lave rente er med til at presse prisen på boliger op, især i København. Men der er også andre årsager til, at prisen på især lejligheder igen stiger med stor fart.

»Der er en stor tilflytning til København. Selv om der bygges nyt, så er det i øjeblikket ikke i et omfang, der kan absorbere behovet, og så stiger priserne.«

Det er den lave vækst og inflation, som holder renten nede i Europa og dermed også i Danmark. Men Danske Bank tror ikke, at renten vedvarende forbliver lav, som det eksempelvis er set i Japan over de seneste par årtier, og siden midten af firserne. Der vil med stor sandsynligvis før eller siden komme fremgang i Europa, som trækker beskæftigelsen og dermed også lønnen, inflationen og renten op.

De opkøb af obligationer, som ECB planlægger i det nye år, er nødvendige , vurderer Thomas Borgen.

»Samme type af tiltag har virket i USA. Der er tale om et af de største tiltag af denne art nogensinde. I Europa vil det sandsynligvis også have en positiv indflydelse, så trods bieffekter mener vi, at tiltag af denne art er det rigtige,« siger Thomas Borgen.

ECBs planlagte opkøb af obligationer vil svække euroen. Det vil sammen med de faldende priser på olie og den tiltagende vækst i USA sætte mere gang i væksten. Derfor venter Danske Bank en vækst til næste år på 1,5 procent i eurolandene, hvilket er mere, end de fleste andre forudser.

Det gælder dog for centralbankerne om ikke at holde renten nede alt for længe, for så kan der skabes bobler på aktiemarkedet eller andre steder, fremhæver Thomas Borgen.

»Det gælder om at finde den rette balance. Det er også nødvendigt for mange lande at gøre mere for at forbedre deres egen økonomi. Det er vigtigt, at politikerne ikke tror, at alle problemer kan løses af de pengepolitiske myndigheder. Flere lande i Europa har det stadig svært. Det er især Frankrig og Italien blandt de større lande.«

Indtjening under pres

Danmark har derimod slet ikke brug for endnu lavere renter, vurderer Thomas Borgen.

»Men den danske fastkurspolitik betyder, at vi følger renten i euroområdet. Derved får Danmark en lavere rente, end vi egentlig har behov for. Det øger kravene til finanspolitikken, hvis dansk økonomi skal holdes på rette kurs. Finanspolitikken er ekstremt vigtig for at sikre troværdighed omkring fastkurspolitikken.«

For Danske Bank betyder de lave renter, at rentemarginalen og dermed indtjeningen sættes under pres. Det stiller krav om effektivisering og større satsning på brug af eksempelvis IT.

Men egentlige minusrenter, hvor folk skal betale for at have penge på deres konto, ser Thomas Borgen ikke forude.

»Så skal der ske noget helt uventet, og så skal vi ind i et helt nyt regime med markant lavere renter. Dog kan man ikke helt udelukke et scenarie, hvor meget store indskud fra virksomheder godt kan blive pålagt en betaling, hvis eneste alternativ er et indskud i Danmarks Nationalbank, hvor indlånsrenten også er negativ.«

»For de fleste af vores kunder er det godt, at renten er lav. Men der er vindere og tabere, og for folk med stor opsparing er den lave rente en udfordring. De lave renter skaber dog en god indtjening i erhvervslivet, og derfor ser vi relativt positivt på aktiemarkedet i den kommende tid. Men det er ikke alle, der skal gå ind i aktier. Man skal have en balanceret opsparing, der passer til ens lyst til at løbe en risiko. Men der er en fare for, at den lave rente skaber en jagt på afkast, som kan være uheldig. Det kan føre til negative overraskelser senere. Et eksempel er virksomhedsobligationer, hvor der er mulighed for større afkast, men som investor skal man samtidig være meget opmærksom på risikoen for prisfald, hvis renten begynder at stige. Det samme gælder obligationer med lange løbetider,« lyder det fra Thomas Borgen, som Berlingske Business mødte på hans kontor på Holmens Kanal i København forleden.