Lave renter giver lystige aktier

De uhyre lave renter er en god hjælp til både aktiemarkederne og boligpriserne, men kan det ryge ud af kontrol og give en boble? Eksperterne giver deres dom.

Foto: YUYA SHINO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den uhyre lave renter er godt for både aktier og boligpriserne. Men giver den lave rente risiko for bobler på enten aktie- eller boligmarkedet til næste år?

Umiddelbart nej siger eksperterne. Kun på det amerikanske aktiemarked kan man se spæde tegn på noget, der kan give en boble.

Sådan lyder det flere eksperter, der dog ikke er helt enige om, hvor sandsynligt en boble på aktiemarkederne er. De amerikanske aktier i år er steget med 26 pct. målt i danske kroner, mens de europæiske aktier og emerging markets ikke har klaret sig så godt.

Verdens største institutionelle investor, Blackrock, skriver i en analyse, at selv om aktiekurserne virker til at have kronede dage, så er vi ikke tilbage i 1999, hvor IT-boblen sprang, og der er ikke nogen generel tendens til en ny boble. Chefstrateg hos PFA Pension Henrik Henriksen er meget enig.

»Der er kun ét marked, der begynder at se lidt varmt ud, og det er det amerikanske. Jeg vil ikke kalde det for en boble, for så høje er kurserne ikke endnu. Men de amerikanske aktier bliver handlet pænt over deres langsigtede værdi. Til gengæld afspejler aktiekurserne nogenlunde, hvad virksomhederne tjener lige her og nu,« siger Henrik Henriksen, der understreger, at selv om han ikke tror på en egentlig boble, vil der komme pæne udsving i aktiekurserne næste år. Sandsynligvis på samme niveau som i år.

»De lave renter kan ende med at skabe en boble. Et år mere med de samme stigninger, som vi har set i 2015, og de amerikanske aktier begynder at se lidt dyre ud. Vi er der, hvor det ikke længere er et delmål for den amerikanske centralbank at understøtte aktiemarkedet. Men fordelen er, at det amerikanske opsving er meget moderat. Vi banker ikke bare hovedet mod loftet. Der er ledig kapacitet og plads til flere stigninger i aktiekurserne,« siger Henrik Henriksen, der understreger, at man reelt først kan se, om der har været en boble, når den er sprunget.

Gik galt i København

I begyndelsen af det her årtusinde, da det gik galt med IT-aktierne, var kurserne ikke drevet frem af lave renter. Derimod forventningen om fortsat stigende kurser, selv om de pågældende virksomheder ikke rigtig havde vist, at de kunne tjene penge.

Boligmarkedet er et andet af de områder, der naturtligt nok er kraftigt påvirket af udlånsrenter tæt på nul. På både det amerikanske og danske boligmarked oplevede vi en regulær boble tilbage i 2007 lige inden finanskrisen brød ud. Herhjemme koncentreret om det københavnske marked for specielt ejerlejligheder.

Gennem de seneste år har ejerlejlighederne i hovedstaden fået lidt af et comeback. Det har fået lektor og ekspert i boligøkonomi Morten Skak til at udtrykke frygt for en boble, hvis udviklingen fortsætter i det nye år.

Det mener sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen ikke bliver tilfældet. Han ser udviklingen i priserne på de københavnske ejerlejligheder som en normalisering.

»Men én ting er meget vigtigt: Bankerne, herunder Danske Bank, skal ikke begynde at give los i kreditgivningen og øge gældsfaktoren nu. Man skal ikke slække på kreditgivningen og lade folk låne mere og mere, blot fordi lejlighederne er gået op,« siger Curt Liliegreen.

Danmarks Nationalbank har tidligere understreget, at længere perioder med ekstraordinært lave renter kan give en usund søgen efter afkast. I den sammenhæng skriver Nationalbanken, at nogle af aktierne og andre aktiver i euroområdet og USA er i den dyre ende i forhold til, hvad de burde være.