Lav rente gør ondt på de unges pension

Unge Peter på 25 år skal spare mere end dobbelt så meget op til pension i forhold til den ældre Jørgen for at kunne få det samme udbetalt som pensionist, viser nye beregninger fra ATP.

Samlet har boligejerne sparet mange milliarder kroner på rentens nedtur. Både den korte og lange rente er faldet omkring tre procentpoint, siden finanskrisen begyndte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange år med en uhyre lav rente gør ondt på de unges pension. Unge Peter skal betale mere end dobbelt så meget ind til pension hver måned i forhold til den ældre Jørgen for at kunne få det samme udbetalt som pensionist. Alternativt må de unge acceptere en lavere levestandard i den tredje alder.

Det viser beregninger, som landets største pengetank i form af ATP har foretaget. De bliver bakket op af Danica Pension og Danske Bank.

I tallene fra ATP kan man se, at en person på 65 år skal have sparet 1.500 kr. op om måneden gennem vedkommendes arbejdsliv for at få en pension på 10.000 kr. udbetalt hver måned. Hvis en person på 25 år vil have det samme udbetalt, skal vedkommende betale hele 3.200 kr. ind hver måned. I begge tilfælde er beløbene omregnet til nutidskroner. Det betyder, at der er taget højde for inflationen.

Når de unge skal betale mere ind, skyldes det først og fremmest, at den lave rente giver et dårligere afkast på pensionsopsparingen. Hvis Jørgen på 65 år påbegyndte sin pension tilbage i 1980 kan det have sket med en garanteret gennemsnitsrente på fire pct. til 4,5 pct. Den forretning har de unge ingen garantier for at få. Hertil kommer, at den yngre generation lever længere end de ældre, og pensionen skal holde i flere år.

»Mange af de 65-årige er gået på pension, og de har en eller anden form for garanteret pension. For dem er den lave rente ikke noget problem. De har det tværtimod rigtigt fint, fordi den lave rente er ensbetydende med lav inflation. Det gør, at værdien og købekraften af deres pensioner bliver mere end bevaret. For de unge er det en lidt anden sag. De må håbe på en rentestigning inden for de kommende år,« siger matematisk direktør i ATP, Chresten Dengsøe, der fremhæver, at det, man får udbetalt i pension, afhænger af, hvor meget man har betalt ind og hvor meget, man har fået i afkast.

Med den lave rente er det sværere at få et godt afkast.

»Hvis man får en høj realforrentning af pensionen, behøver man ikke betale helt så meget ind. Hvis man omvendt som på nuværende tidspunkt får en lav realforrentning, skal man betale mere ind for at kunne få det samme udbetalt som pensionist,« siger Chresten Dengsøe. Han understreger, at det afgørende ved beregningen er, at renten holder sig på det nuværende meget lave niveau i de næste mange år. Den lave rente er en af årsagerne til, at mange i dag sparer op til pension via de såkaldte markedsprodukter, hvor en større del af opsparingen kan være sat i aktier. På den måde kan man få et højere afkast, men det kræver modsat, at den enkelte tager en større risiko.

Begynder tidligere

Privatøkonom i Danske Bank Las Olsen understreger, at svaret på, om den lave rente gør de unge til tabere på pensionen, ikke er helt så entydigt.

»Hvis de lave renter bliver ved med at være der, skal de unge se på, om deres indbetalinger til pension er store nok. Det er klart nok. Til gengæld vil der være en del af os, der sparer nogle renteudgifter på eksempelvis boliglånet. Man kan begynde med at spare dem op til pension, så er man kommet et stykke,« siger Las Olsen og understreger, at vi i 70erne ligeledes havde nogle år med negativ realrente.

Den periode varede dig ikke så lang tid.

Cheføkonom i Danica Pension Jens Christian Nielsen er enig. Han fremhæver, at de unge i forhold til de ældre har den fordel, at de er bedre dækket rent pensionsmæssigt. En stor del af dem er begyndt med at betale ind til pension på det tidspunkt, de fik deres første job. Ligeledes har de indbetalt en større procentdel af deres løn i pension.

For den generation, som i dag nærmer sig pensionsalderen, er det langtfra alle, der har gjort som Jørgen i denne artikel og er begyndt at spare op til pension, da de var 25 år. De er begyndt senere, og det gør naturligt nok, at deres pension ved udbetalingen ligeledes bliver lavere.