2 stjerner: Hovedpersonen lyder som en debil realitystjerne fra »Kongerne fra Rømø«

Boganmeldelse: Hovedpersonen i Jesper Nicolaj Christiansen, »Jeg fryser om dine hænder«, minder om en karikatur på en reality-stjerne uden filter. På trods af enkelte lyspunkter er spændingsromanen som en dej, der ikke vil holde op med at hæve, og ganske drøj at komme igennem.

Jesper Nicolaj Christiansen er aktuel med bogen »Jeg fryser om dine hænder«, som Berlingskes anmelder giver to ud af seks stjerner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Copenhagen Storytellers
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke vedtaget ved lov, at man som læser partout skal være begejstret for en bogs hovedperson. Det er til gengæld bøjet i neon, at hovedperson i Jesper Nicolaj Christiansens spændingsroman »Jeg fryser om dine hænder« er ufatteligt svær at holde af.

Faktisk er den 22-årige, grønlandskfødte veteran Rasmus, der netop er hjemvendt fra tjeneste i Afghanistan, og som lever et liv med høj promille, masser af piller og kvinder på stribe, et så irriterende selskab, at man får lyst til at forlade netop dette og dermed bogen.

»Men det er jo egentlig ikke Rasmus’ skyld. Pilen peger i stedet på forfatteren, der ene og alene er manden bag det faktum, at Rasmus er et problematiseret menneske, hvor pikken er stivere end rygraden.«


Det er som sådan ikke det, han siger – eller jo, det er det egentlig også, især når det kommer til hans kvindesyn – men det er mest af alt måden, han siger det på.

Således kan Rasmus bedst beskrives som den skizofrene snotskovl-lillebror til Knaldperlen og Dolken fra Kongerne fra Rømø, der primært pendulerer mellem at være dumsmart og stodderagtig at høre på.

Men det er jo egentlig ikke Rasmus’ skyld. Pilen peger i stedet på forfatteren, der ene og alene er manden bag det faktum, at Rasmus er et problematiseret menneske, hvor pikken er stivere end rygraden, som går rundt med en stor, smuk gøb, der ville give Dirty Harry udløsning, som træder ind i så små rum, at man ikke kan vende sig med ståpik, og som udtrykker sin fascination af en smuk kvinde ved at efterlade sig et bremsespor i et par fake Calvin Klein-underdrenge: Det er ikke min skyld, det er instinktivt. Jeg er et dårligt menneske. Så shoot me!

Selvmord i slowmotion

»Således kan Rasmus bedst beskrives som den skizofrene snotskovl-lillebror til Knaldperlen og Dolken fra Kongerne fra Rømø, der primært pendulerer mellem at være dumsmart og stodderagtig at høre på,« skriver Berlingskes anmelder om hovedpersonen i bogen »Jeg fryser om dine hænder«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Copenhagen Storytellers.

Nej, Rasmus, det er som sagt ikke din skyld. Og det er heller ikke din skyld, at din karakter spænder ben for oplevelsen af en historie, der faktisk slet ikke er så tosset udtænkt.

I hvert fald ikke, hvis man koger den ned til, at Rasmus bliver sendt afsted på undercover-mission til sin barndomsby, en lille flække i Østgrønland, for at finde ud af, hvem der har taget den danske justitsministers datter.

Er det den nyopståede terrorgruppe, der hader Danmark som pesten? Er det den højtstående pædofile, som ingen vil snakke om? Eller er det en repræsentant fra Grønlands åndeverden?

Men i bogen er handlingen ikke kogt ned. Den er tværtimod som en dej, der ikke vil holde op med at hæve. Og undervejs i processen er der faktisk ganske positive takter. Som for eksempel når den nationalistiske terrorgruppes grundessens får plads i spotlight. Det samme kan som sådan også siges om de lange passager, hvor Grønlands mangfoldige åndeverden træder frem i lyset, ligesom Rasmus’ gensyn med barndommen, herunder mindet om hans far og synet af hans mor, også bidrager til pluslisten.

Men, men, men, for der er et men, så kommer vi tilbage til Rasmus, der ud over at være en karikatur på en reality-stjerne uden filter og med alt for megen tv-tid, og som er godt i gang med at begå et selvmord i slowmotion, også er en vaskeægte …

Nej, det må ikke afsløres. Det samme kan siges om hele polemikken om justitsministerens datter. Det kunne jo være, at du tager chancen og læser bogen. Eller måske venter du på filmatiseringen af den. Det er nemlig efter sigende målet med bogen. Og i så fald, så skal der slås på tråden til Rømø.

Jeg fryser om dine hænder
Forfatter:
Jesper Nicolaj Christiansen. Sider: 292. Pris: 299,95. Forlag: Copenhagen Storytellers