Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Forfatteren og journalisten Anne Sofie Kragh har før skrevet og lavet tv-udsendelser om danske statsministre. Denne bog er om den nuværende af slagsen. Hun har haft lejlighed til at følge Mette Frederiksens første år som statsminister fra valget i juni 2019 og til juni 2020.
Kragh har siddet med ved møder og har fået adgang til interne e-mail og dokumenter. Det er der kommet en velskrevet og spændende beretning ud af, hvilket jo ikke mindst skyldes coronakrisen, som forærer bogen et drama. Det må have været et puslespil at samle de måske 1.000 brikker til denne bog.
Anne Sofie Kragh er god til at fange og skildre betydningsfulde detaljer. Som når hun fortæller om Mette Frederiksen, der insisterer på at kravle op i et træ for at hente familiens kat ned i stedet for at overlade dette ansvar til en anden eller katten selv. Den historie i indledningen anslår en gennemgående karakteristik af Mette Frederiksens ageren som person både som barn, ungdomspolitiker, MFer og statsminister.
Der er måske ikke så meget nyt i bogen: Mette Frederiksens styrkelse af Statsministeriet. Martin Rossens helt centrale rolle. Konflikten mellem Sundhedsstyrelsen v/ Søren Brostrøm og Statsministeriet v/ Mette Frederiksen. Den hårdtarbejdende Barbara Bertelsens centrale rolle for håndteringen af coronakrisen. At proportionalitetsprincippet – at der skal være balance mellem mål og midler – under coronakrisen i Danmark blev erstattet af et overforsigtighedsprincip. Og så videre. Alt det er kendt stof, men forfatterens sikre sammenskrivning er under alle omstændigheder værdifuld.
Taler Roma midt imod
Eneste rigtig nye ting i bogen er mig bekendt, at vi får en livsskildring af Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, som i mange år i folkeskolen i Hjerting ved Esbjerg tilbage i 1980erne var udsat for grov mobning. Årsagen var ikke mindst, at faren, der var praktiserende læge i byen, stammede fra København. Børn af den slags københavnersnuder skulle kanøfles. Ud af denne barndomsoplevelse er der imidlertid hos Barbara Bertelsen opstået en psykisk robusthed, en viljefasthed og en evne til at tale Roma midt imod.
At forfatteren har været som en flue på væggen ved Mette Frederiksens møder i Statsministeriet og ture rundt i landet, betyder på ingen måde, at det er en pro-Mette Frederiksen-bog. Kritikken af Mette Frederiksen fra opposition og medier inddrages konstant, så man får begge sider af medaljen med. Det er kun de dele af bogen, som handler om interne møder i Statsministeriet, som Mette Frederiksen har skullet gennemlæse afsnittene af før publicering.
Alligevel er der i hvert fald ét område, hvor Kragh fuldstændig køber Mette Frederiksens tilgang. Det drejer sig om hendes ønske om, at politikere i langt højere grad skal kunne sætte deres vilje igennem i forhold til embedsværket. Det er derfor, Statsministeriet oprustes og flere ansættes som politiske rådgivere. Kragh slår fast, at denne udvikling er udtryk for demokrati og folkestyre.
I den forbindelse kunne det have løftet bogen, hvis denne position var blevet kontrasteret med den anden position på dette område: At embedsværket bør stå så stærkt, at de altid kan garantere lovligheden og fagligheden i de politiske beslutninger. Det skyldes både ønsket om sikringen af retsstaten og ønsket om at undgå at bringe ministre i fedtefadet med hensyn til de politiske beslutninger. Sidstnævnte position er ikke mindst læren fra tamil- og måske også minksagen.
Jeg savner også nogle flere lag i bogen, som kunne gøre os klogere på Mette Frederiksen som statsminister. De kunne være introduceret via nogle gennemgående begreber om, hvordan Danmarks nuværende statsminister ser Socialdemokratiets forhold til og sikringen af arbejdervælgernes tilslutning eller via hendes meget bevidste og gennemtænkte optræden på den politiske scene. Som det er nu, er forfatteren som et terrængående køretøj, som er her og der og alle vegne. Men bogen mangler, at hun også tager en tur op i helikopteren og giver os et perspektiv ovenfra. Men måske får vi det i anden del af portrættet af Mette Frederiksen, som ifølge forfatteren vil komme senere.
Det første år
Forfatter: Anne Sofie Kragh. Forlag: Politikens Forlag. Sider: 336. Vejledende pris: 300 kroner.