Supersanselige Ib Michael smager på verden i ny bog. Og på sig selv

Boganmeldelse: Vi kommer helt tæt på, når vi rejser kloden rundt i Ib Michaels »De syv rejser«. Men man længes efter flere refleksioner og selvovervejelser i bogen.

Vi kommer helt tæt på, når vi rejser kloden rundt i Ib Michaels »De syv rejser«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ib Michaels nye bog med rejsefortællinger, »De syv rejser«, strækker sig fra en tidlig ungdomsrejse over rejser til favoritdestinationerne i det indianske Amerika og til en dobbeltrejse til verdens ende, som både er Tibet og en atol midt i Stillehavet.

Hovedparten af rejsefortællingerne er fra besøg i mere eller mindre fjerne indiansk beboede egne på det store amerikanske kontingent. Forfatteren har i sin tid læst indianske sprog, og fascinationen af det indianske skyldes nok, at der her leves et liv, som er diametralt modsat den danske og »hvide« levemåde.

»Spørgsmålet er selvfølgelig, hvad de unge klimaaktivister siger til en hilsen fra én, som i årtier har gennemtrævlet klodens spindelvævstætte rejseruter som passager i utallige CO2-udspyende flyvemaskiner.«


Når han er derude, vil Ib Michael så tæt som muligt på den indianske anderledeshed. Han vil spise som dem. Jage som dem. Drikke sig fuld som dem. Blive ét med dem. I hvert fald for en stund. For læseren har hele tiden på fornemmelsen, at det også er lidt på skrømt, at horisontsammensmeltningen foretages. Bag den ligger nemlig det konstante pres for at samle stof til ny tekster og nye bøger. Der er tale om selvrealisering med et formål – så at sige.

Ib Michaels fortællinger eller rejseessays kan umiddelbart minde om Johannes V. Jensens i tekstsamlingen »Skovene«. Begge har det sansende sprog til fælles. Begge vil så gerne have os til at smage, lugte og høre de steder og begivenheder, der berettes om. Der er dog også en klar forskel. Hos Michael er det reflekterende skåret ned til et minimum. Hos Jensen er det en rød tråd.

Forfatter Ib Michael rækker i bogen »De syv rejser« ud til de unge klimaaktivister. Berlingskes anmelder er dog ikke sikker på, at de unge vil tage imod en hilsen fra en herre med så mange flyrejser på samvittigheden Fold sammen
Læs mere
Foto: Gyldendal.

I modsætning til Jensen agerer Michael – i hvert fald af og til – også som aktivist. Det gør han først og fremmest på visse af de oprindeligt indfødtes vegne. I forlængelse heraf sender den gamle aktivist i bogen en hilsen til de unge klimaaktivister. Han støtter deres kamp.

Spørgsmålet er selvfølgelig, hvad de unge klimaaktivister siger til en hilsen fra én, som i årtier har gennemtrævlet klodens spindelvævstætte rejseruter som passager i utallige CO2-udspyende flyvemaskiner. Og ikke nok med det. Én, som oven i købet har gjort det til sin metier at skrive bøger, hvor han som en anden rottefænger fra Hameln har spillet lokkende toner om rejselivets lyksaligheder på den anden side af kloden, hvilket har fået flere generationer af backpackers ud på den samme klimaskadelige galej.

Et par refleksioner herom kunne virkelig have været befriende. Måske ligefrem med tanker om, hvorvidt en hedonistisk selvrealiseringslivsstil er bæredygtig. Ligeså kunne det være interessant med overvejelser over det modsigelsesfyldte i konstant at ville søge hen mod de uberørte dele af verden, hvorefter de ikke længere er det. Især ikke, hvis man skriver lokkende bøger om dem.

Den slags overvejelser er imidlertid ikke Ib Michaels styrke. Vi må tage hans bøger som de sansede og sanselige stykker tekst, de er. Det er nu heller ikke så slemt.

De syv rejser
Forfatter: Ib Michael. Sider: 152 sider. Vejledende pris: 200 kroner. Forlag: Gyldendal.