Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Kvind jer op

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Investering i ligestilling for alle verdens kvinder vil give en gigantisk økonomisk gevinst, viser beregninger fremlagt på FNs kvindekonference, Women Deliver. Der er ingen tvivl om, at der gemmer sig mange uudnyttede ressourcer gemt blandt kvinder, som af kulturelle eller religiøse årsager forhindres i at være en del af samfundet på lige fod med mændene. Udsigten til ligestilling for disse kvinder er desværre lang.

Anderledes er situationen for kvinder i Vesten, i EU og i Danmark. Jo, det er stadig mændene, der sidder på den økonomiske magt og dominerer inden for politik, men kvinderne står godt rustet til at hugge sig ind på mændenes dominans. Selv uden kvotering inden for bestyrelsesarbejde og barselsorlov.

»Kvinderne er deres egen værste fjende,« har tidligere hospitalsdirektør, nu headhunter, Eva Zeuthen Bentsen, sagt. Det er også den fornemmelse, man får, når man læser resultatet af en undersøgelse blandt over 15.000 universitetsstuderende, som Berlingske bragte onsdag. Kvinderne ønsker sig meningsfulde job, hvor man har det rart med kollegerne, og hvor der er plads til familielivet og gerne i den offentlige sektor. Mændene går modsat efter prestige, høj løn og markedssucces i det private.

Hvis kvinderne ønsker ligestilling, må de gemme opdragelsen til pæn pige af vejen og indstille sig på at begå sig på et konkurrencepræget arbejdsmarked blandt spidse albuer og skarpe pressefolder, hvor det ikke er en fast del af jobbeskrivelsen, at ledere høster popularitet.

Kvinderne må ud af deres komfortzone fremfor at overlade den hårde konkurrence om de fede job til mændene, mens de selv prioriterer deres traditionelle bastioner i hjemmet. Her sidder de tungt på værdier inden for forældreskab og familieliv, standarder for hjemmets indretning og for deres egen fremtoning. Frem for at bruge 25.000 kr. på en designertaske, så spendér pengene på et sommerkursus på Harvard og acceptér, at hjemmet ikke ligner Bo Bedre.

Kvinderne må ophøre med at tænke ravnemor om sig selv eller andre kvinder, der fravælger fuld barsel på tolv måneder, men nøjes med seks. Eller som medbringer købekage til fødselsdagen i børnehaven frem for hjemmebag eller sender au pair’en til podernes håndboldkamp. Masser af børn er vokset lykkeligt op, selvom deres far har været en sekundær forælder i forhold til moren.

Det er naturligvis kvindernes frie valg at overlade kampen om penge, magt og prestige til ægtemanden eller kæresten. Det er også deres frie valg at fortsætte med at gifte sig opad med forsørgere, fremfor nedad med en mand, som vil prioritere at passe hjem og børn, så de selv kan gøre karriere. Ligesom familierne skal have fuld frihed til at indrette sig, så begge parter kan udfolde deres talenter. Det er selvfølgelig ærgerligt for Danmark og samfundsøkonomien, hvis oplagte talenter blandt kvinder ikke foldes ud. Forhåbentlig kommer flere ind i kampen, for som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde i forbindelse med Women Deliver, så skyldes velstanden i Danmark langt hen ad vejen lige muligheder for kønnene.

Danske kvinder er nået langt, når det gælder ligestilling med mændene, men vi må blive ved med at tale om barrierer, når og hvor vi måtte møde dem. Så kan kvinderne selv klare det sidste stykke af vejen.