»Så tænker man jo at pigerne er svagere end drengene«

Det strider mod ligestillingen, at piger skal have en lettere idrætsundervisning i skolen. Det synes en gruppe 7. klasses-elever, som har forberedt taler og debatter til Women Deliver-konferencen i Købehavn.

Unge før og under deres tale i forbindelse med Women Deliver-konferencen, hvor de blandt andet skulle interviewe Mogens Lykketoft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Imens de voksne diskuterer kvinders rettigheder til Women Deliver-konferencen i København i Bella Centeret, har 30 elever fra 7. klasse forberedt taler og debatter om ligestilling. Eleverne er udvalgt af Københavns Kommune til at være unge-ambassadører i forbindelse med konferencen. De skal både tale på Rådhuspladsen og i Tivoli om, hvad de synes, unge mennesker kan gøre for at forbedre ligestilling mellem mænd og kvinder.

En af unge-ambassadørerne er 13-årige Andreas Reiter, som prøver at tage udgangspunkt i sin egen hverdag, når han tænker over, hvordan mænd og kvinder bliver behandlet forskelligt. Her er han især optaget af, hvilke problemer det skaber, når idrætsundervisningen bliver opdelt i køn.

»Det er fint nok, at omklædningen er kønsopdelt, men jeg forstår ikke, hvorfor vores undervisning skal være det,« siger han og fortæller om en idrætstime, hvor drengene skulle danse hip-hop, mens pigerne skulle danse standarddanse.

»Pigerne kan jo også godt danse hip-hop. Det er som om, at lærerne tror, at de ikke kan danse hip-hop, eller at drenge ikke kan danse standarddans,« siger han og får opbakning af sin klassekammerat, 13-årige Anton Kjærgaard.

»Piger må for eksempel også gerne tage pige-armbøjninger i idræt, fordi det er nemmere. Så tænker man jo, at pigerne er svagere end drengene. Jeg er selv en lidt stille dreng, så jeg synes, at det er underligt, hvis det forventes, at jeg kaster mig ud i noget vildt i idræt,« siger han og tilføjer, at der er mange af pigerne i hans klasse, der er bedre til fysiske opgaver, end han selv er.

 

Når drengene og pigerne bliver delt op i undervisningen, synes eleverne, at der bliver set skævt til pigerne.

»Jeg føler, der bliver set ned på mig, fordi jeg skal have en nemmere undervisning end drengene,« siger 13-årige Alba Møller.

Det har den konsekvens, at drenge mister respekten for piger, når de ser, at der skal tages særligt hensyn til pigerne, mener hun.

Alba Møller synes, at der er en generel tendens til at se forskelligt på kvinder og mænds krop. Derfor mener nogle mænd, at de kan tillade sig at gøre ting, som kvinder ikke vil have.

Mangel på respekt

»Der er piger fra min årgang, som er blevet konfronteret af en blotter. Det er simpelthen mangel på respekt over for kvinder, når mænd gør sådan noget,« siger hun.

En lignende oplevelse har 13-årige Maiken Lauritsen haft. Hun fortæller, at mange piger på Facebook ofte får beskeder fra ældre mænd fra udlandet, som prøver at komme i kontakt med pigerne ved at skrive, at pigerne er smukke.

»Det er irriterende, at de tror, de kan tillade sig det. Jeg svarer dem ikke, men jeg ville da ønske, at jeg slet ikke fik de beskeder,« siger hun.

Hvis synet på kvinders krop skal ændres, kan man starte med bare at ændre på nogle små ting, mener eleverne. Det bør nemlig være mere naturligt for kvinder at vise bryster frem, ligesom manden må vise sin overkrop.

Andreas påpeger, det er underligt, at mænd kan være iført små speedos, når de bader, mens kvinderne både skal dække bryster og skridt.

»Det diskriminerer kvinderne, at drengene er mere frie til at gå i det badetøj, de vil,« siger han. Han husker en kampagne på det sociale medie Instagram. Her lagde mange kvinder billeder op af deres bryster, fordi de ville have ret til at vise dem frit.

»Det synes jeg egentligt også, at de skal have lov til, hvis de vil,« siger han med en alvorlig mine, der ikke giver antydningen af ungdommelige tanker om bare bryster.

Eleverne mener, at synet på kvindekroppen er vigtigt, fordi det smitter af på holdninger til kvinder i andre sammenhænge.

»Hvis man tænker anderledes om kvinder på nogle punkter, gør man det måske også på andre. Lige nu er der en forventning om, at kvinder tager mere barsel end mænd, når de får børn. Så kan man gå glip af en jobmulighed. Det, synes jeg, er irriterende, for det bliver jo mig en dag,« siger Malika.