Vi er for uambitiøse

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver gang topskatten bliver diskuteret, bliver der særligt fra venstrefløjen sagt, at de allerrigeste skal betale mere til samfundet, og at de, der betaler topskat, tjener »rigtig mange penge«.

Topskattens ekstra 15 pct. sætter ind ved knap en halv mio. kr. om året. Venstrefløjen bliver ved med at insistere på at det er »rigtig mange« penge, og de borgerlige er for bange for at blive udstillet som nogle rige røvhuller, hvis de fortæller, at det er det faktisk ikke. Derfor er det blevet en underforstået kendsgerning i Danmark, at hvis du betaler topskat, så tjener du »rigtig mange« penge.

Det er totalt uambitiøst. Det er uambitiøst at en folkevogn Golf, en vogn til folket, koster en årsløn for en, der tjener »rigtig mange penge«. En årsløn før topskatten er trukket vel at mærke. Det er uambitiøst, når selvsamme politikere fortæller, at kontanthjælpsmodtagerne ikke kan leve et værdigt liv, men at de kan modtage op til en tredjedel af »rigtig mange« penge. Det er uambitiøst, at barren for virkelig mange penge er sat til tre gange det, som de fattigste i samfundet får udbetalt om året.

Hvis »det Danmark du kender« skal overleve den stadigt voksende globalisering og det voksende pres på velfærdsstaten, skal ambitionsniveauet skrues op. Hvem skal fremtidens danskere se op til, hvem skal være fremtidens Mærsk, Lars Larsen, LEGO? Vi er nødt til at hæve ambitionsniveauet gevaldigt og lade være med at slå ned på dem, der har større ambitioner end gennemsnittet, for der er brug for dem i fremtiden.