Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Lad mig betale min topskat

Ahmad Mahmoud Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frihed er for Liberal Alliance svaret på alt, og man kan ikke være uenig med det statement. Uenigheden opstår, når LA mener, at målet er frihed, og midlet blandt andet er topskattelettelser. Her bliver det tydeligt, at man ikke anskuer begrebet frihed nuanceret, men simplificeret og ensrettet.

Jeg er maskinmester, og jeg betaler topskat. Faktisk har det været en motivationsfaktor for mig, for min topskat skal blandt andet gå til folkebiblioteket, som er medvirkende til, at jeg overhovedet blev maskinmester.

Frihed: LA tror på frihed, og det gør jeg også. Frihed er defineret ved at give muligheden og evnen til at opnå eget potentiale. Frihed er også kendetegnet ved at være fri til at leve uden tvang. Hvor LA klart opererer mod et frihedssyn, der sympatiserer med sidstnævnte, fortæller min historie, at det er evnen til at opnå eget potentiale, der er den afgørende faktor i forhold til at opnå personlig frihed. Samtidig muliggøres et liv uden tvang, og med tvang mener jeg social kontrol.

Personligt ansvar er ligeledes en vigtig pointe for LA. Jeg er opvokset i et parallelsamfund, med arabisktalende forældre. De læste ikke højt for mig, de tog mig aldrig på museum, og de tilmeldte mig ikke fritidsaktiviteter. Rejser gik til Libanon, hvor livet ikke var anderledes end i Hundige. Det er med andre ord ikke i familiens skød, at jeg er blevet dannet. I folkeskolen bærer man ofte denne sociale arv med sig, og på grund af ghettoskolerne får man sjældent muligheden for at spejle sig i det, der er anderledes. Der er behov for et tredje rum, og dette rum blev for mig biblioteket.

Folkebiblioteket: Det Danske Folkebibliotek har dannet mig og gjort mig til den person, jeg er i dag. Jeg erhvervede mig kulturel og encyklopædisk viden, der udstyrede mig med færdigheder, som har formet min personlighed. Jeg lærte, at sproget kunne bruges til andre formål end at kommandere, og via denne sproglige dannelse så jeg flere og flere muligheder, som gjorde mig endnu mere nysgerrig.

Sideløbende med denne åbenbaring af indtryk mærkede jeg en spirende lyst til at sætte spørgsmålstegn og være kritisk. Jeg mødte formidlere, der ikke blot serverede svarene for mig, men opfordrede mig til at se andre steder hen.

Mødet med formidlere og andre biblioteksbrugere prægede mig også i forhold til at ændre smag og adfærd. Relationer blev synlige, og jeg bidrog med interesse og åbenhed i fællesskaber, boglige som digitale. Jeg indså, at der fandtes et andet fællesskab end det, jeg kendte, nemlig det »danske«, og at alle har ret til at deltage i dette, og at der var plads til mig.

Ansvar: LA tror på frihed under eget ansvar, og de vil effektivisere den offentlige sektor. Ikke alle kan varetage det ansvar. Jeg kunne ikke. Biblioteket har været mit transportmiddel på min dannelsesrejse til frihed, og jeg kan ikke takke nok, så lad mig i det mindste betale min topskat.

Ahmad Mahmoud er maskinmester og forfatter.

Kampen om SIND Ungdom