Wagner bandlyst på grund af Hitler - igen, igen

Israelske myndigheder har i sidste øjeblik sagt nej til realisering af Richard Wagners musik og efterladt koncertens kontroversielle arrangør med underskud i millionklassen.

Hitler, fint påklædt, på  vej til Wagner-koncert. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID TURNER/PAGE ONE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det tegnede ellers til den helt store forsoning: En vis Jonathan Livny havde samlet 100 musikere, lejet den smukke sal på universitetet i Tel Aviv og fået et af hovedstadens største hoteller med i aftalen.

Pressefolk fra hele verden sad parat. På programmet: Et par timers uddrag af Richard Wagners mægtige operaer. Men det endte som det altid endte. Det storslåede initiativ endte med et nej igen. Universitetet er bakket ud af projektet i sidste sekund - og heller ikke hotellet vil være med mere.

Israelernes officielle og endegyldige velsignelse af Wagners musik blev udsat på ubestemt tid. Igen. Igen.

Baggrunden er en lang, lidt indviklet og meget trist historie. En historie om Wagner selv, om komponistens familie, om Adolf Hitlers forhold til musik og kvinder og om koncentrationslejre. Den tyske komponist levede fra 1813 til 1883, altså flere år før Adolf Hitler og nazismen kom til verden. Men han var livet igennem erklæret antisemit, skrev nedsættende artikler om jøder og langede hårdt ud efter jødiske kolleger - for eksempel i den berygtede »Jødedom i musikken« fra 1850. Og da han døde, fortsatte familiens hans ideologi.

Ikke mindst sønnen Siegfried Wagners britiske hustru, Winifred. Hun og Adolf Hitler mødtes første gang i 1923 og gjorde et vældigt indtryk på hinanden. Om svigerdatteren og den tyske fører blev forelsket eller ligefrem havde et forhold, finder verden ikke ud af foreløbig: Deres breve ligger endnu i dag hos et af Winifreds børnebørn, Amélie Lafferentz - og dér bliver de efter hendes eget udsagn liggende.

Men venskabet har lige siden belastet familien Wagners omdømme. At føreren anså Wagners musik som verdens bedste og var en flittig ved festivalerne for Wagners musik i Bayreuth, kunne Wagner jo ikke gøre for. Men at den store komponist mere eller mindre direkte har påvirket hele nazismens tankegods er ikke noget godt kort.

Og rygter om at nazisterne endnu under Anden Verdenskrig brugte Wagners musik som en slags tortur i koncentrationslejrene gør kun sagen værre. For der findes endnu i dag overlevende fra de lejre. Angiveligt omkring 70.000 alene på israelsk grund. Og både de og deres familier bremser næsten konsekvent for initiativer af Jonathan Livnys slags.

Da dirigenten Daniel Barenboim forsøgte noget lignende for godt ti år siden, fik man rigtignok sin vilje. Hans orkester gav et ekstranummer i form af ti minutters Wagner og blev stormende modtaget. Men omkring én ud af ti lyttere havde allerede forladt salen i en højlydt og meget synlig protest. Og en udbredt holdning i Israel har siden været, at han nok skulle ha' ladet være.

At israelerne ikke er klar til Wagner endnu.

Eller som dirigenten Zubin Mehta sagde til Berlingske for nogle år siden: »Jeg selv har intet imod Wagners musik. Når nogle af lytterne nede i salen stadig har numre på hænderne - så er det bare rigtig svært at spille den.«

Så den 65-årige advokat fik et nej til sit arrangement med Wagners operamusik. Endnu et nej. Jonathan Livny følte sig ellers ret sikker i sin sag: Advokaten driver til daglig det kontroversielle Israel Wagner Society, der har flere overlevere fra Holocaust som medlemmer. Han fremhæver også at masser af varer i de israelske butikker stammer fra tyske fabrikker - herunder fabrikker med nære bånd til nazisterne under krigen.

Og han gør opmærksom på et element at hykleri: At hans land selv er selv underlagt kulturel boykot fra store dele af verden, en reaktion mod dets behandling af palæstinensere på Vestbredden og i Gaza. Hans frisind og kærlighed til Richard Wagners helte og skurke vækkede bare ikke genklang.

Arrangøren står nu med et underskud i millionklassen - »men vi giver aldrig op«, siger han til amerikanske medier.