Hitlers yndlingskomponist får koncert i Israel

Wagner får sin første symfoniske opførelse i Israel siden Anden Verdenskrig.

ARKIV. KOMPONIST RICHARD WAGNER. Fold sammen
Læs mere
Foto: NF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et 70 år gammelt kulturelt tabu i Israel vil blive brudt næste måned, når det israelske symfoniorkester Eretz Israel spiller værker af den tyske komponist Richard Wagner for første gang siden statens grundlæggelse i 1948.

Eretz Israel orkester, hvis historiske rødder går tilbage til 1930erne - før Israels dannelse - stoppede i 1938 at spille musik af den tyske komponist, som var berygtet for at udtrykke anti-semitiske holdninger.

Boykotten blev indledt efter nazisternes forfølgelser af jøder på »Krystalnatten«. Alle israelske orkestres forsøg på at opføre Wagner, der også var Hitlers favoritkomponist, inden for Israels grænser, er siden blev mødt af indædt modstand.

Da dirigenten Daniel Barenboim i 2001 fik det besøgende Berlin Staatskapelle til at spille ouverturen til Wagners »Tristan og Isolde« under en koncert i Jerusalem, forlod vrede publikummer koncerten, og dirigenten blev bredt fordømt fra den daværende premierminister, Ariel Sharon.

Den aktuelle koncert er en del af en kulturdag med diskussion og musik på Tel Aviv Universitet, der udforsker den inspiration den zionistiske ideolog, Theodor Herzl, trak fra Wagners opera »Tannhäuser«, da han skrev sit første udkast af sin skelsættende bog ”Den jødiske stat”.

Ideen til arrangementet, som også inkluderer fortolkninger af Wagner af dirigent Arturo Toscanini, en kendt antifascist, er opstået i foreningen The Israel Wagner Society, som har Holocaust-overlevende blandt sine medlemmer.

Foreningens grundlægger, den 65-årige Jonathan Livny, siger, at han længe har omgået den konvention, at offentligt støttede orkestre ikke skulle spille Wagner ved at sikre, at hver af de 100 musikere, der vil spille »Nibelungens Ring«,»Valkyrien« og andre Wagner-værker er privat ansatte som individer. Han påpeger samtidig, at det israelske jernbanesystem bruger tyske tog, og at Israels flåde bruger tysk-byggede ubåde.

 - Wagner er den sidste boykot, siger Livny.

 - Jeg forestiller mig, admiral Dönitz må vende sig i sin grav at tænke, at jødiske marinesoldater sejler tyske ubåde.

 Livny siger, at de, der mest højlydt opfordrer til en boykot af Wagner »ikke lytter til klassisk musik alligevel«.

 - Jeg er imod enhver boykot af al god musik, uanset hvem der har skrevet det. Du kan heller ikke forstå moderne musik uden at lytte til Wagner. Schoenberg, Mahler, alle disse komponister var disciple af Wagner. Det er ligesom at sige »Lyt ikke til Beethoven«, siger Livny.